A munkaügyi közvetítők az elmúlt évtizedben sokat tettek a munka világa új kultúrájának a kialakításáért, a szociális párbeszéd erősítéséért – hangsúlyozta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter az MKDSZ jubileumi rendezvényén.

Kiss Péter, a szaktárca vezetője, aki tíz évvel ezelőtt munkaügyi miniszterként maga is aktív részese volt a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat (MKDSZ) létrehozásának, a jubileumi rendezvényen megjelent munkáltatói és munkavállalói szervezetek képviselői, a szolgálat tagjai és munkatársai előtt értékelte az elmúlt évtized fontosabb tapasztalatait. Elmondta: a 90-es évek közepén világossá vált, hogy a szociális partnerek között viták keletkeznek, amelyeknek a feloldásához új kultúrát, és megfelelő feltételeket kell teremteni ahhoz, hogy az érdekkülönbségek kompromisszumra juthassanak.

Egy új kultúrát kellett teremteni a munka világában, de közös törekvésünk volt, hogy ennek szervezeteként a Munkaügyi és Döntőbírói Szolgálatot hozzuk létre – hangsúlyozta Kiss Péter. Tíz év alatt a szolgálat 80 munkaügyi konfliktus megoldásában működött közre, és az esetek 90 százalékában a felek egyezségre jutottak. A konfliktusok kezelésének ez a kultúrája méltó arra, hogy a társadalom más területein is teret nyerjen, mert az egymás megértését elősegítő technikák nagyon fontosak az együttműködő társadalom kialakításában.

A munkaügyi közvetítők sokat tettek a munka világa új kultúrájának a kialakításáért – mondta Kiss Péter, és a szociális partnereknek közös sikerének nevezte, hogy a szolgálat tevékenysége magát a háromoldalú érdekegyeztetés rendszerét is erősítette. Reményét fejezte ki, hogy ebből a közös sikerből a szociális partnerek erőt merítenek az országos és az ágazati párbeszéd erősítéséhez. Ezért a Kormány támogatja ezeket az intézményeket, és újak létrehozását is szorgalmazza – mondta a miniszter.

A tíz évvel ezelőtti időszakhoz képest, ma új minőségű feladatokkal kell szembenézni mind a munkaerőpiacon, mind pedig a szociális párbeszéd fórumain. A munkaerőpiacon egyfajta változás-menedzselés folyik, amelynek célja jobb munkahelyek létrehozása és a foglalkoztatás bővítése. Nagy kihívást jelent, hogy olyan befektetések kapjanak támogatást, amelyek stabil munkahelyeket teremtenek.

Kemény lépések szükségesek az egyensúly megteremtéséhez, hogy két éven belül az ország csatlakozhasson az euró-zónához. Másfelől pedig társadalmilag hatékonyabb és igazságosabb közszolgáltatást kell kialakítani a Magyarország számára megnyíló forrásokból. Mindez feszültségekkel jár, szükség van tehát arra a kultúrára, amelyet a munkaügyi közvetítői szolgálat az elmúlt évtizedben teremtett – mondta Kiss Péter. A miniszter a jubileum alkalmából emlékérmet adott át a szolgálatban tíz, illetve öt éve sikeresen közvetítő szakembereknek.

A rendezvényen Dr. Kovács Géza, az MKDSZ igazgatója kiemelte, hogy a szolgálat értékei nem változtak az elmúlt évtizedben: a közvetítők autonóm és semleges magatartást tanúsítanak a munkájuk során. Lengyel Zoltán a munkavállalói oldal (Munkástanácsok) képviseletében szükségesnek ítélte a jogszabályi feltételek javítását a munkaügyi viták hatékonyabb rendezéséhez. Dávid Ferenc, a munkáltatók képviseletében (VOSZ) megállapította: a munkaügyi közvetítők az elmúlt évtizedben feddhetetlennek bizonyultak.