Az adóhivatal 2006. évre vonatkozó irányelvével összhangban 2006. július 14. és 16. között lebonyolításra került a “Vakáció 2006” elnevezésű országos akció. Az akció a Balaton körüli megyék idegenforgalmilag frekventált területeire fókuszált, de kisebb településeket is érintett.

Az akció alapvető célja az idegenforgalmi, illetve közterületeken, valamint a piacokon realizálódó bevételek regisztrációjának vizsgálata, a foglalkoztatás szabályszerűségének ellenőrzése, valamint a bejelentési kötelezettségüket megszegő vállalkozások felderítése volt.
Somogy, Veszprém és Zala megye területén egyidejűleg 102 adóellenőr végzett el összesen 864 db nyugta- és számlaadási kötelezettség tejesítésére, valamint 101 adóalanynál a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentésére irányuló vizsgálatot.

A nyugta- és számlaadási kötelezettség betartására irányuló vizsgálatok közül 292 esetben (33,8 %) állapították meg az eljáró adóellenőrök a bizonylat kiállításának teljes elmaradását, további 141 alkalommal tártak fel mulasztásra okot adó körülményt, tehát minden harmadik próbavásárlás esetén elmaradt a bizonylat kiállítása, eltitkolva ezáltal a forgalommal, illetve a jövedelemmel összefüggő adóalapot. A kötelezettség megszegéseket várhatóan mintegy 22,5 millió forint összegben mulasztási bírság kiszabása fogja követni.

Az akció során kiemelt figyelemben részesültek az ideiglenesen, illetve az állandó jelleggel nyitva tartó piacok, vásárok, valamint a különböző rendezvények helyszínei. Az akciós ellenőrzések mintegy negyede (211 db) az említett helyszíneken került lebonyolításra. A próbavásárlást követő bizonylat kiállítási kötelezettség megszegését 120 esetben (60 %) állapították meg az ellenőrök.

Közvetlen rendőri biztosítás mellett pénteken 19 órától 24 óráig éjszakai ellenőrzésekre is sor került. Az ellenőrzések éttermeket, diszkókat, szórakozó centrumokat, non-stop üzleteket érintettek. Az így lefolytatott 31 vizsgálatból 11 esetben tártak fel mulasztást az adóellenőrök.
A 200 alkalmazott foglalkoztatásának szabályszerűségére irányuló vizsgálatok többségében a helyszínen nem álltak rendelkezésre a foglalkoztatás szabályszerűségét alátámasztó igazolások, ezért szükség van utólagos adategyeztetésre. Az elvégzett vizsgálatok 31,6 %-a kereskedelmi, 63,2 %-a vendéglátó-ipari, 3,0 %-a szolgáltatói, míg 2,2 %-a a termék-előállítói szektort érintette.

Bejelentés nélkül tevékenységet végző magánszemélyt 13 esetben találtak az adóellenőrök piacokon, illetve kitelepüléssel járó rendezvényeken.
A nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt 7 üzlet 12 napra történő, valamint a szabálytalan foglalkoztatás miatt további 11 üzlet lezárása, illetve 1 adózó tevékenységének felfüggesztése várható.

Érdekes eset:

A veszprémi “Utcazene Fesztivál” egyik büféjében az adóellenőrök üdítőt vásároltak, a kiszolgáló nyugtát nem adott. A ellenőrök kérdésére egy nevet mondott, igazolvány hiányában, annak valódiságáról megbizonyosodni nem tudtak. Az eladó azzal az indokkal, hogy az irataiért megy, a helyszínt elhagyta és “elfelejtett” visszajönni. Feltételezhető, hogy az eladó a helyszín elhagyását követően telefonon felvette a kapcsolatot a vállalkozóval, aki órákkal később megérkezett. A tulajdonos elmondása szerint az illető személy nem volt alkalmazásban a vállalkozásnál, de az elmúlt 2 év során már 7 alkalommal szabtak ki mulasztási bírságot adózóval szemben.