Szakmai körökben egyre több vita szó arról, hogy vajon lehetséges-e gátat vetni az egyre növekvő mennyiségű internetes tartalom közötti különbségtételnek, az Egyesült Államok kongresszusa pedig tavaly év vége óta latolgatja komolyan, hogy törvénybe iktassa-e a “net neutrality”-t, vagyis az internet semlegességét

Nemrég egy amerikai szakmai fórumon vitatta meg az internet semlegességének kérdését Evangelist Vint Cerf, a Google elnöke és Dave Farber, akit sokan az internet atyjaként is emlegetnek. A hálózat semlegessége azt jelenti, hogy a neten minden adat ugyanolyan fontos – egyes hálózati szolgáltatók azonban ezt nem veszik figyelembe és eltérő sávszélességet kívánnak adni a különböző hálózati tartalmak részére.

Cerf és Farber egyetértett abban, hogy a hálózatot működtető szolgáltatóknak általában nem szabad beleszólniuk a felhasználók tevékenységébe. Abban viszont már eltérés mutatkozott kettejük álláspontja között, hogy mennyire tartható fenn a jelenlegi szabályozásmentes helyzet, amikor is a szolgáltatók gyakorlatilag szabadon dönthetnek a tartalmak közötti megkülönböztetésről.

„A jelenlegi amerikai piacon elég erős-e a verseny ahhoz, hogy gátat szabjon az egyes szélessávú szolgáltatók által folytatott diszkriminációs gyakorlatnak, a különbségek erre vezethetők vissza” – mondta Cerf. Véleménye szerint a piaci verseny megoldást fog kínálni a kérdésre, elsősorban ennek fejlesztésével lehet majd eredményeket elérni, de ez a versenyügyekkel foglalkozó amerikai hatóságok feladata lesz.