Akciócsoportot hoz létre a határokon átnyúló, a közösségi színlelt, valamint a kapcsolt vállalkozások közti ügyletek ellenőrzésére az adóhivatal. Az operatív egység külön utasításra nyomozhat majd. A Balatonon a hét végén 864 üzletet ellenőriztek az APEH revizorai, harmaduknál találtak valamilyen visszaélését.

Önálló operatív szervezetet hoz létre az APEH az ellenőrzések hatékonyságának javítása érdekében. Értesüléseink szerint a profiellenőrök szakterületei a határokon átnyúló, valamint a közösségi színlelt ügyletek lesznek, emellett kiemelt helyet kapnak majd a kapcsolt vállalkozások közti üzletkötések is. Ezek igazi aranybányát jelentenek az adócsalóknak. A The Guardian című brit napilap becslése szerint hazánkban évente 480 millió euró áfát csalnak el vállalkozások azzal, hogy unión belüli látszatkereskedelmet folytatnak: az áfát sehol sem fizetikbe,deahollehet,viszszaigénylik.

Az önálló egység külön utasításra nyomozhat majd. Ilyen ellenőrzést az adóhivatal elnöke, de társszervezetek
(a VPOP vagy akár más tagállam adóhatósága) is kérhet. Az önálló szervezet felépítéséről egyelőre semmit sem lehet tudni, még nem tisztázott, hány revizor dolgozik majd a kiemelt munkakörben, illetve mekkora költségvetéssel működik majd a szervezet – tudtuk meg.Cudar idő várnak az illetékcsalókra.
Az APEH szárnyai alá kerülnek ugyanis az illetékhivatalok. Jellemző és jelenleg nehezen felderíthető visszaélés, amikor a cégvezető a feleségének átadja a céges autót, és utána nem fizetibeazajándékozási illetéket. Ezután azonban az adóhivatal tudni fogja, hogy az autó már nincs a cég birtokában, és illetékhivatalként bekopoghat az új tulajdonoshoz, hogy kifizettesseazelmaradt közterhet.Új trükköket kell kitalálni a vagyoneltitkolásra is.

A vagyonosodási vizsgálatoknál ugyanis ezentúl nem az adóhivatalnak kell bizonyítania, hogy a vizsgált személy adócsaló, hanem utóbbinak, hogy nem az. Emellett az is megnehezíti majd az emberek dolgát, hogy az ötéves elévülési időnél régebbi ügyeket is vizsgálhat az APEH. Ha esetleg arra hivatkozna valaki, hogy tíz éve eladott ingatlanból származik a vagyona, azt is be kell bizonyítania. A tervek szerint az idén tizenhatszor annyi ellenőrzést végeznek majd, mint tavaly.