Nagy-Britannia gyakorta sietve és hibásan veszi át az európai uniós jogszabályokat – derül ki egy friss felmérésből.

Az uniós jogszabályok tagállami, utólagos módosítása néhány területen versenyhátrányba hozza Nagy-Britanniát a többi tagországhoz képest – derült ki abból a konzultációból, melyet Gordon Brown pénzügyminiszter megbízásából Lord Davidson vezetett a szigetországban.

A kezdeményezés fő célja, hogy az év végéig ajánlásokat tegyen azon törvények megreformálására, melyeket utólag módosítottak (az angolul goldplatingnek nevezett jelenség lényege, hogy az uniós irányelveket további szabályozási rétegekkel borítják be, azaz további feltételekkel, követelményekkel bővítik), és amelyek vagy duplikálják a brüsszeli jogszabályokat vagy felesleges szabályozói terheket rónak az ágazatra.

A konzultációban résztvevők úgy vélekedtek, hogy Nagy-Britanniában a hazai ügyek nagyobb prioritást élveznek, ami azt jelenti, hogy az európai törvényekkel foglalkozó kormányzati egységek gyakorta gyengén felszereltek, mind a politikai és jogi személyzetet, mind a parlamenti időt tekintve. Éppen ezért a jogszabályok végrehajtása gyakorta sietve és hibásan történik.

A vállalatok egy része kifogásolta azt is, hogy Nagy-Britannia mindenképpen első akar lenni egyes törvények meghozatalában, ami annyit tesz, hogy a brüsszeli jogalkotást megelőzően az adott területen már megfogalmazza a törvényt, s ezzel is megpróbál befolyást gyakorolni a politikai napirendre vagy a többi tagállamra. Ez azonban gyakorta azzal jár, hogy a brit cégeknek nagyon rövid idő alatt akár kétszer is változtatniuk kell a működésükön, ami alaposan megnöveli költségeiket.