A brüsszeli nyári szünet közeledtével érdemes számba venni, melyek azok az intézményi dossziék, melyek szeptemberben és a finn elnökség további hónapjaiban ismét a figyelem középpontjába kerülhetnek.

A finn parlament a tervek szerint szeptemberben ratifikálja az EU-alkotmányt, miközben az elnökség kétoldalú konzultációkat kezd a tagállamokkal annak érdekében, hogy előkészítse a terepet a német elnökség számára. Berlinnek 2007 első felére kell jelentést összeállítania az alkotmány jövőjéről.

A finnek célja, hogy szorosan együttműködjenek az őket követő elnökséggel, és hozzájáruljanak ennek a megnyújtott reflexiós időszaknak a munkájához. Matti Vanhanen finn miniszterelnök ugyanakkor korábban elismerte: a 2007-es francia és holland választások előtt nincs lehetőség új következtetések megfogalmazására.

Finnország a jelek szerint aktívabb szerepet játszik majd a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulójára tervezett ünnepségek előkészítésében is, mely 2007. március 25-én esedékes.

2006 második felében is folytatódik az úgynevezett civil fórumok gyakorlata. Ezek a nyilvános találkozók, melyeket lokális szinten (a tagállamok városaiban, tehát nem feltétlenül fővárosaiban) az Európai Parlament indított útjára, és amelyek a napi életet befolyásoló ügyekre fókuszálnak. A cél: a polgárok és az általuk megválasztott képviselők közti vita, kommunikáció elősegítése.

Eddig Németországban, Görögországban, Lengyelországban, Franciaországban és Svédországban tartottak efféle fórumokat, a következő találkákra pedig a tervek szerint Szlovéniában, Csehországban, Hollandiában és Olaszországban kerül sor.

A menetrend szerint az európai kommunikációs politikáról szóló Fehér Könyvet október 9-én vitatja meg az EP kulturális bizottsága, mielőtt november 16-án a plénum is szavazna róla. Az egyik legvitatottabb pont egy olyan magatartási kódex bevezetése, mely az európai ügyekkel összefüggő információs és kommunikációs tevékenységekkel kapcsolatos normákat, elveket tartalmazná. Bár ez nem lenne kötelező hatályú, ám az intézmények többsége ehelyett sokkal inkább egy olyan jogszabály bevezetését támogatná, mely megnyitná az utat egy, a kommunikációról és finanszírozásáról szóló több éves EU-program előtt.

Õsszel folytatódik a 2007-es költségvetési eljárás is: az EP első olvasatban októberben szavaz a jövő évi büdzséről. A Tanács a pénzügyminiszterek július 14-i ülésén első olvasatban már tisztázta álláspontját, amikor is a tényleges kifizetések szintjén 1,7 milliárd eurót húzott le a Bizottság eredeti, 116,4 milliárdos javaslatához képest. A következő egyeztető ülésre november 23-án kerül sor; a cél, hogy biztosítsák a decemberi megállapodást.

Mindeközben még idén ősszel esedékes az új pénzügyi perspektíva és a több éves, 2007-ben kezdődő programokról szóló végleges megállapodás hivatalos elfogadása. A saját források rendszerének reformjáról szóló tervezetet egy december 4-5-én, Brüsszelben tartandó interparlamentáris fórumon mutatják be.