Sokak számára elveszítette varázserejét az egyszerűsített vállalkozói adó az októbertől emelkedő teher miatt, mégis lehetnek, akiknek továbbra is megéri evázni.

Morognak az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva) választók, mert úgy vélik, leginkább őket sújtják a stabilizációs intézkedések. Tény: nincs egyetlen más adónem, ahol ilyen mértékben, azaz kétharmadával (15-ről 25 százalékra) nőne az adóteher. Kétségtelen viszont, hogy jelenleg ez a legelőnyösebb adózási forma, növekvő népszerűségét jellemzi, hogy a 2005. évi 98 ezerről 2006-ra 110 ezerre duzzadt az evások tábora.

Vonzereje a minimális papírmunka mellett egyebek közt abban van, hogy az általános forgalmi adóval (áfa) növelt bruttó bevétel után kell fizetni az adót, míg a társasági adó meghatározásánál a nettó árbevétel a kiindulópont, más kérdés, hogy az utóbbinál levonható a beszerzések áfája – hangsúlyozta a HVG-nek Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.
Az előnyös adóterhelésre jellemző, hogy míg munkaviszonyban évi 2-4-10 millió forintos bruttó jövedelem esetén 100 forint munkáltatói költségből 48,56-42,88-42,19 forint marad a munkavállalónál, ugyanilyen feltételekkel egy evás markát megbízója minden 100 forintjából 79,04-89,92-96,45 forint üti.

Az evásnál ez az adat már tartalmazza a minimálbér utáni járulékokat, de a többi költséget nem. Az utóbbi egyébként az evásoknál jellemzően alacsony hányad, máskülönben nem is választanák ezt az adózást a tételes költségelszámolás helyett. Az eva 2003. évi indulásakor egyébként az olyan kisvállalkozások számára érte meg az evázás, akik bevételüknek legalább a 64 százalékát nem tudták költségként elszámolni.
Aki túl magasnak találja az eva október 1-jétől érvényes új kulcsát, megteheti – akár egyéni, akár társas vállalkozó -, hogy visszatér az általános szabályok, vagyis a személyi jövedelemadó (szja), illetve a társasági adó szerinti adózáshoz. Ezt legkésőbb szeptember 15-éig kell személyesen, postán vagy elektronikusan a szokásos változásbejelentő nyomtatványon az adóhatóság tudomására hozni.

További részletek: http://hvg.hu/…3/page2.aspx