Az ombudsman szerint szigorítani kellene a csendháborítás szabályozását. Egyre többen panaszkodnak a hangos szabadtéri rendezvények miatt.

“Nem tudunk a koncertek miatt éjszaka aludni. Hiába kérünk az önkormányzattól segítséget, gyakran éjfél utánig tartanak a rendezvények” – számos ilyen és ehhez hasonló panaszos levél érkezett az utóbbi időben az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatalába. A legtöbben Budapestről (elsősorban a Felvonulási tér és a Deák tér környékén élők) kérték Lenkovics Barnabás segítségét, de Sopronból, Pápáról, Miskolcról is érkeztek segélykérések. Az ombudsman vizsgálatot indított az ügyben, és jogosnak találta a panaszokat. Megállapítása szerint sok önkormányzat a lakosok érdekeit figyelmen kívül hagyva engedélyez szabadtéri rendezvényeket, éjszakai munkákat, és nem ellenőrzi a zajvédelmi követelmények betartását. Budapesten például éjjel cserélték ki a nagykörúti villamosok vezetéktartó oszlopait, és egy hónapja alig lehet aludni egy gázvezetékcsere miatt a Rottenbiller utcában. Lenkovics Barnabás azt indítványozta a rendészeti miniszternek, kezdeményezze a csendháborítási szabályozás szigorítását.

A nyugalmat óhajtó állampolgárok helyzetét nehezíti, hogy Magyarországon nincs egységes, mindenkire érvényes csendrendelet. A helyi önkormányzatok joga szabályozni, milyen rendezvényt, hol és mikor engedélyeznek. Emiatt eltérők a követelmények. Sopronban például nincs semmiféle zajrendelet, a szervezők és az önkormányzat megállapodásán múlik, meddig tartanak a rendezvények. Az ellenpélda Siófok, ahol megelégelve a zenés szórakozóhelyek lármáját, néhány éve példátlanul szigorú csendrendeletet hoztak: a jogszabály minden zavaró zajforrás használatát korlátozza. Hasonló eljárásra minden helyhatóságnak módja van – mondták el a környezetvédelmi tárcánál -, de kevesen élnek vele.