Az Európai Bizottság tizenöt tagállam ellen kezdeményez eljárást, amiért nem tartották be a 2008 utáni szén-dioxid kibocsátási tervek leadására szabott június végi határidőt.

A Bizottság a 15 tagállamhoz intézett levelében felszólította a kormányokat az elszalasztott határidőre és új leadási dátumot kért tőlük. A tagállamoknak egy hónapon belül kell válaszolniuk Brüsszelnek, ha nem akarják magukat az Európai Bíróságon találni.

A Bizottság Ausztriát, Belgiumot, Ciprust, Csehországot, Dániát, Finnországot, Magyarországot, Olaszországot, Lettországot, Máltát, Hollandiát, Portugáliát, Szlovéniát, Szlovákiát és Svédországot figyelmeztette.

Az EU szén-dioxid kereskedelme 2005 elején indult és lehetővé tette, hogy az EU tagországok kibocsátói szabadon kereskedhessenek a kibocsátási kvótájukból fennmaradt szén-dioxid mennyiséggel. A rendszer lényege, hogy Európa elérje a Kiotói jegyzőkönyvben megfogalmazott kibocsátási célokat.

A szén-dioxid ára áprilisban nagyot zuhant, amikor kiderült, hogy a tagállamok 2005-ben a vártnál kevesebb szén-dioxidot bocsátottak ki.