Több ezer eurót is spórolhatnak a gépkocsi-vásárlók, ha más tagállamban veszik meg autójukat – áll az Európai Bizottság most megjelent, az autóárakról szóló jelentésében.

A Bizottság szerint elég, ha valaki olyan tagállamban vásárol autót, ahol a gépkocsi adózás előtti ára alacsony. Miután az autót hazaszállította csak a helyi adókat kell kifizetnie, s így több ezer eurós megtakarítást is elérhet.

A legolcsóbb autókhoz Dániában és Magyarországon lehet hozzájutni, míg a legdrágább gépkocsik Csehországban találhatók. Általánosságban elmondható, hogy a 2004-ben csatlakozott tagállamokban az autóárak még mindig alacsonyabbak, mint a 15 régi tagállamban. Az eurózónában Finnországban és Görögországban lehet a legolcsóbban, míg Németország a legdrágábban autót venni.

Az Európai Bizottság minden évben közzéteszi az autóárak listáját, hogy az európai fogyasztók össze tudják hasonlítani az árakat.

Egy német vásárló akár 4000 eurót is spórolhat, ha autóját Finnországban vásárolja meg. Az adóelkerülési trükk nem vonatkozik a dán és a finn autóvásárlókra, akik az EU-ban a legmagasabb adókat fizetik az új autók után. Finnországban az új autók után fizetendő adó 70, míg Németországban 16 százalékos, míg Dániában a luxusautók után 223 százalékos adót kell fizetni.

Új személygépkocsinak a legfeljebb 6 000 km-t futott olyan autó minősül, amelynek első használatba vételétől 6 hónapnál kevesebb idő telt el. Ezen járművek más EU-tagállamban történő beszerzése esetén a vásárló tagállamának áfa-szabályai, áfa-mértéke szerint kell az adót megfizetni. Az eladó nem számít fel adót, ehelyett a vásárlónak kell a gépkocsi értékének megfelelő áfa-összeget saját országának adóhatósága felé bevallania és megfizetnie.