A fúziók és vállalatfelvásárlások (M&A) összértéke várhatóan tovább nő, és túllépi a 2000-ben elért rekordot, derül ki a KPMG nemzetközi felméréséből. A tanácsadó cég a tranzakciók további bővülését jósolja 2007 második feléig, amikor várhatóan stabilizálódik a piac.

Bővülés világszerte

A KPMG “Global M&A Predictor felméréséből (a Dealogic adatainak felhasználásával) kiderül, hogy 2006 első felében nőtt a tranzakciók száma az előző hat hónaphoz képest (világszerte 16 259 tranzakciót regisztráltak szemben az előző fél év 15 918 ügyletével, ami 11.5 százalékos bővülést jelent). A tranzakciók összértéke ugyanakkor fél év alatt 26 százalékkal nőtt, és elérte a 1963 milliárd dollárt.

Európában már három éve folyamatosan nő a tranzakciók értéke (2006 első félévében 20 százalékkal nőve elérte a 788 milliárd dollárt), miközben a tranzakciók száma alig emelkedett. Az Egyesült Államokban szintén nőtt az ügyletek összértéke, ám számuk, 2005 második féléve után ismét csökkent. Az Ázsia-Csendes-óceán régióban lassult a tranzakciók bővülésének üteme.

Kelet- és Közép-Európában nő a regionális tranzakciók szerepe

Simonyi Tamás, a KPMG tranzakciókért felelős vezetője szerint fokozódik a fúziós piaci aktivitás a kelet- és közép-európai régióban is. “A tőkeáramlás fő iránya már nem nyugat-keleti, hiszen egyre több a régión belüli tranzakció. Ebből az OTP is bőven kiveszi részét, és a Mol-nak is vannak akvizíciói.”

Simonyi, aki a KPMG regionális szervezetében a pénzügyi szektor fúziós tanácsadási ügyleteiért is felel, úgy véli, a régióban a pénzügyi szektor legaktívabb, ők produkálják a leglátványosabb fúziókat, és szinte hetente jelentenek be tranzakciókat. “Feltűnő az is, hogy egyre elfogadottabb befektetési célponttá válnak az energiahordozókban gazdag volt szovjet tagköztársaságok, valamint Ukrajna” – mondta Simonyi Tamás.

A cégek válhatnak a tranzakciók fő motorjává

The KPMG felmérésében arra következtet, hogy a közeljövőben a társaságok átvehetik a vezető szerepet a tranzakciós piacon a kockázatitőke-társaságoktól.

Stephen Barrett, a KPMG Corporate Finance üzletágának elnöke szerint itt az ideje, hogy a társaságok átvegyék a kezdeményezést a tranzakciók terén. “A társaságok önbizalma nagy, mérlegeik erősek – a kedvező makro-gazdasági feltételeket is kihasználva a felkészült cégvezetés számára jelentős tér adódik, hogy tovább növeljék profitjukat a bevételek és a költségek szinergiájából” – mondta Stephen Barrett.