Az Európai Unió Határvédelmi Ügynöksége által felállított gyorsreagálású egység, melynek célja a Közösség külső határainak ellenőrzése, csütörtökön (2006. augusztus 3.) Lampedusában kezdte meg munkáját.

Az EU Frontex elnevezésű határvédelmi ügynökségénél dolgozó három illetékes azt követően érkezett a távoli mediterrán szigetre, hogy Giulia Amato, belügyminiszter segítséget kért a szervezettől.

Az európai egység feladata a bevándorlók Dél-Olaszországban történő tömeges és rendszeres partraszállásával kapcsolatos helyzet értékelése, illetve a mediterrán térségbeli illegális bevándorlás elleni műveletben résztvevő közös csapatok tevékenységének koordinálása.

Egy nemrégiben kiszivárogtatott ENSZ jelentés szerint a szervezett bűnözői csoportok több mint 300 millió dolláros bevételre tesznek szert évente az Európába, a jobb élet reményében bejutni próbáló illegális bevándorlóktól. Amato hozzátette, hogy reményei szerint az EU és az afrikai kormányok közötti párbeszéd a bevándorlási helyzetről pár hónapon belül megindulhat.

Csúszik a Frontex Spanyolországban

A Kanári-szigeteken azonban elhalasztották el a Frontex-műveletet. „A következő néhány napban el kell indulnia a műveletnek” – mondta egy bizottsági szóvivő csütörtökön. „Az ügynökség költségvetését érintő viták merültek fel” – magyarázta az illetékes a késés okát.

A spanyol El Pais napilap szerint bizottsági adminisztráció okozta a csúszást, azzal, hogy a művelet 3,4 millió eurós költségvetéséhez szükséges forrás felszabadítását késve hagyta jóvá. Mivel az ügynökség nem költötte el a tavalyi teljes költségvetését, a fennmaradó összeget a műveletre szerette volna fordítani. A csúszást végül az okozta, hogy a Bizottságnak módosítania kellett a Frontex pénzforgalmi számláit, amely három hétbe telik.

A hajók csak jönnek…

Mindeközben az EU külső határai felé tartó bevándorlók száma folyamatosan nő. Egyedül szerdán (2006. augusztus 2.) 360 illegális menekültet tartóztattak fel Malagában, Granadában, Almeriában és a Kanári-szigeteken.

Olaszországban Amato elmondása szerint a bevándorlók száma 2005-ben majdnem megduplázódott a 2004. évi adatokhoz képest: számuk 13 ezerről 23 ezerre nőtt, 2006 első hét hónapjában pedig már 11 ezren próbáltak Európába jutni.

Az illegális bevándorlók elfogásakor őrizetbe veszik őket, majd az azonosításukat követően a hatóságok eldöntik, hogy jogosultak-e menekültstátuszra. Észak-Afrikából indulva sok ezer olyan menekült éri el Olaszország partjait, akik jóhiszeműen, az afrikai fegyveres konfliktusok elől menekülve érkeztek, ám a többség gazdasági menekült, akik a magasabb életszínvonal miatt kívánkoznak Európába.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint Olaszország 2005-ben 907 menekült-státuszt, és 4375 ideiglenes humanitárius tartózkodási engedélyt adott ki.