A WTO tárgyalások Dohai Fordulójának felfüggesztését követően az Európai Unió készen áll arra, hogy korábbi stratégiáján változtatva most kétoldalú kereskedelmi szerződések révén tartson versenyt Japánnal és az Egyesült Államokkal.

Barroso bizottsági elnök még 2005. februárjában ismertette azokat az intézkedéseket, amely az ún. Lisszaboni Stratégiában megfogalmazottak újraélesztését volt hivatott elérni. A Lisszaboni stratégia 2000-ben történt kidolgozásakor ugyanis az elsődleges cél az Egyesült Államokkal való versenyképesség fenntartása volt – azóta azonban olyan új gazdasági szereplők megjelenése, mint Kína és India, komoly kihívást jelent az európai gazdaság számára.

Az európai döntéshozók a többoldalú kereskedelmi tárgyalások megakadása ellenére is a kontinens kereskedelmének további nyitását szeretnék elérni, hiszen az európai gazdasági szereplők továbbra is túlságosan sok kereskedelmi akadállyal (vámokkal és nem vám-jellegű megszorításokkal) találkoznak. Különösen igaz ez az EU munkahelyeinek és GDP-jének kétharmadát nyújtó szolgáltatások piacára..

Kiszivárgott értesülések szerint a WTO tárgyalások kudarcának fényében a Bizottság várhatóan idén ősszel jelenteti meg Európa átértékelt kereskedelmi politikáját ismertető közleményeit, melyek egyik eleme a fejlődő gazdaságokkal folytatott kétoldalú kereskedelmi tárgyalások újraindítása lesz.

Mindez szervesen illeszkedik a szervezet új kereskedelmi stratégiájába, melynek alapján már megkezdődtek a bilaterális tárgyalások az ASEAN 10 tagjával, Ukrajnával, Dél-Koreával, Indiával és Oroszországgal. A Kínával való kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokra vonatkozó stratégia kidolgozása pedig idén novemberre várható.