Az Európai Parlament (EP) megismertetése és hasznos gyakorlati információk átadása a célja az EU-gömbsátor szervezőinek, mely immár másodszor jelenik meg a Szigeten.

Az EP támogatásával megvalósuló „Beszélgessünk Európáról – középpontban az Európai Parlament” rendezvénysorozat 2006. augusztus 9. és 15. között színvonalas kerekasztal-beszélgetésekkel, ötletes játékokkal és értékes nyereményekkel várja a Sziget-lakókat. Az EU-gömbsátorban európai parlamenti képviselőkkel, Göncz Kinga külügyminiszterrel és Bajnai Gordon fejlesztésekért felelős kormánybiztossal beszélgethetnek az érdeklődők.

Augusztus 12-én 13 órától az EU-fórumon a résztvevők a Magyar Televízió kamerái előtt kérdezhetik Becsey Zsolt, Gurmai Zita és Szent-Iványi István európai parlamenti képviselőket. A téma Európa jövője, valamint olyan, fiatalokat érintő kérdések, mint például a külföldi továbbtanulás és a nemzetközi roaming díjak alakulása.

Augusztus 11-én 15 órától Göncz Kinga külügyminiszterrel beszélgethetnek az EU-gömbsátor látogatói a formálódó külügyi stratégiáról és arról, hogy mit tesz a Külügyminisztérium az állampolgárokért. Augusztus 14-én délután Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos lesz az EU-gömbsátor vendége; az esemény középpontjában az Új Magyarország Fejlesztési Terv áll.

A cafebabel.com európai on-line folyóirat szervezésében augusztus 11-én, pénteken civil szervezetek képviselői mondják el véleményüket a fiatalok európai közvélemény formálásában betöltött szerepéről. A cafebabel.com vasárnapi előadásán rangos vendégek – többek között Balázs Péter volt EU-biztos és Bozóki András volt kulturális miniszter – vitáznak Európa jövőjéről.

A fenti programok mellett, a gömbsátor minden nap 12 órától Európai Parlamenti Kávézójába várja a látogatókat, akik EU-s szakértőktől kérhetnek személyre szabott tanácsot az Unió nyújtotta lehetőségekről. A rendezvények ideje alatt − kivételesen hétvégén is − elérhető lesz telefonon az EUvonal (06-80-38-2004).

A Sziget Fesztiválon is folytatódik a Nagy EUtazás. Az Unió húsz hivatalos nyelvén elérhető EU-totó és a többi interaktív játék résztvevői pecséteket gyűjthetnek „útlevelükbe”. A legszorgalmasabb játékosok sorsoláson vehetnek részt, melynek fődíja egy brüsszeli tanulmányút.