Összeállításunkban a háborús és emberiesség ellen elkövetett bűnöket vizsgáló nemzetközi jogszolgáltató testületeket érintő aktuális eseményekről nyújtunk rövid összefoglalót.

Nemzetközi Büntetőbíróság (International Court of Justice (ICJ))

Augusztus 10-én kezdődött meg a Dzsibuti által Franciaország ellen indított eljárás. 2006. január 9-én a Dzsibuti köztársaság keresetet adott be Franciaország ellen, melyben a Vörös tenger partján fekvő kelet-afrikai ország azt kifogásolta, hogy a francia kormányzati és államigazgatási szervek visszautasították egy Borrel gyilkosság ügyében beadott jogsegélykérelmét.

Dzsibuti szerint a francia hatóságok eljárása sérti a két állam között 1977. június 27-én megkötött barátsági és együttműködési megállapodást és az 1986-ban életbe lépett, büntetőügyekben történő együttműködésről szóló egyezményt. A dzsibuti kormány szerint továbbá azáltal, hogy Franciaország eljárás alá vont egyes, nemzetközi jog szerint immunitást élvező dzsibuti állampolgárokat, megsértette azok személyes szabadsághoz és emberi méltósághoz fűződő jogait. Az ügy előzménye, hogy Bernard Borrel francia bírót 1995. októberében öngyilkosságnak álcázott módon megölték, és a tetteseket a francia kormány erőfeszítései ellenére sem sikerült kézre keríteni.

A volt Jugoszláviában elkövetett humanitárius bűncselekményeket vizsgáló nemzetközi törvényszék (ICTY)

Az ICTY a nyári szünet lezárultával 2006. augusztus 7-én folytatta munkáját. Története során először, a törvényszék előtt jelenleg 24 vádlott ellen folyik eljárás. A törvényszék eddig 93 vádlott ellen zárt le eljárást, míg hat személyt továbbra sem sikerült kézre keríteni: többek között Ratko Mladicot és Radovan Karadzic-ot sem.

A Ruandában elkövetett humanitárius bűncselekményeket vizsgáló nemzetközi törvényszék (ICTR)

Az ICTR esetében a következő fontosabb esemény a Siméon Nchamihigo, volt közigazgatási tisztviselő elleni eljárás lesz, amely várhatóan 2006. szeptember 26-án kezdődik meg. Nchamihigo, aki korábban Cyangugu megye prefektusa volt, ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott emberiesség ellenes bűncselekmények elkövetéséről szóló vádak tekintetében. A hatóságok szerint ugyanakkor Nchamingo központi szerepet vállalt a tuszik ellen elkövetett gyilkosságok kitervelésében és megvalósításában.