A Debreceni Virágkarneválon folytatódik a „Beszélgessünk Európáról – középpontban az Európai Parlament” rendezvénysorozat, melynek célja, hogy az érdeklődők megismerhessék az Európai Parlament munkáját, és hasznos gyakorlati információkat szerezzenek az Európai Unióról.

A Grand Hotel Aranybika előtt felállított látványos EU-gömbsátor tájékoztató és játékos programokkal várja látogatóit augusztus 18-20-án reggel 9 órától 19 óráig.

A Miniszterelnöki Hivatal szervezésében és az Európai Parlament támogatásával megvalósuló programsorozat fő eseménye az augusztus 18-án, pénteken 15 órakor kezdődő EU-fórum lesz. A Debreceni Televízió által rögzített eseményen Herczog Edit európai parlamenti képviselőt és dr. Gottfried Pétert, az Európai Ügyek Hivatalának volt elnökét, a Külügyminisztérium uniós szakértőjét kérdezheti a közönség az Európai Unió aktualitásairól és az Európai Parlament napirendjén szereplő kérdésekről.

Az EU-gömbsátor három napos debreceni programján az Európai Parlamenti Kávézóban uniós pályázatok, külföldi munkavállalás, továbbtanulás, és más uniós lehetőségek szakértői várják az érdeklődőket, akik kötetlen formában, egy csésze kávé mellett válaszolnak a kérdésekre. A rendezvény ideje alatt − kivételesen hétvégén is − elérhető lesz telefonon az ingyenes EUvonal tájékoztató szolgálat (06-80-38-2004).

A rendezvény bővelkedik izgalmas, ismeretterjesztő játékokban is. A népszerű EU-totót és EU-kvízt a szervezők a Virágkarnevál alkalmából számos „virágos” témával egészítették ki. A játékosok a helyes válaszokért játékeurót kapnak, amelyet értékes ajándéktárgyakra válthatnak be az EU-piacon.

A játékosok egy-egy programpontnál pecsétet gyűjthetnek a rendezvény „útlevélként” használható szórólapján. A legkitartóbbak, akik minden feladattal sikeresen megbirkóztak, sorsoláson vesznek részt, melynek fődíja egy brüsszeli tanulmányút.

A Debreceni Virágkarnevál − az EFOTT és a Sziget Fesztivál után − a harmadik állomása a „Beszélgessünk Európáról – középpontban az Európai Parlament” programsorozatnak. A rendezvények augusztus 31-szeptember 3. között a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon és szeptember 8-10-én a Szolnoki Gulyásfesztiválon folytatódnak.