Több mint 500 thaiföldi gyerek kapja kézhez az olcsó kéziszámítógépet, amellyel az elmaradott régiókban szeretnék javítani a hozzáférést az informatikai eszközökhöz és az internethez.

A CNN információ szerint a Massachusetts Institute of Technology által indított One Laptop Per Child elnevezésű program keretében 5-7 millió 100 dolláros gépet osztanának ki Thaiföldön, Nigériában, Brazíliában és Argentínában a 2007-es esztendő során. Csak a thai kormány egymillió olcsó laptop beszerzését tervezi az első 12 hónap során.

Thaksin Shinawatra thai miniszterelnök rádióbeszédében kijelentette, ha a program befejeződik, a 100 dolláros laptopok eljutnak az ország összes általános iskolájába.

“Minden diák ingyenesen juthat majd hozzá egy-egy ilyen számítógéphez” – nyilatkozta a thai kormányfő. “A könyvek helyett kapják majd a laptopot, ugyanis a könyvekhez majd elektronikus formában jutnak hozzá a számítógépeiken keresztül.”

A 100 dolláros laptop program kezdeményezője, Nicholas Negroponte szerint kezdetben a gépek valamivel többe kerülnek majd a kitűzött összegnél, azonban hosszútávon a lélektani határ alá szoríthatóak majd az ilyen informatikai eszközök költségei.

A számítógépeken ingyenes Linux operációs rendszer fut majd, merevlemez helyett újraírható flash memória tárolja majd az adatokat, az üzemeléshez szükséges áramot pedig kézi kurblival, vagy lábpedállal generálhatják a felhasználók.

Kína és Egyiptom szintén érdeklődését fejezte ki a 100 dolláros laptopok iránt, azonban India, amely korábban jelezte részvételét, kihátrált a terjesztés első fordulójából.

Walter Bender, a programot felügyelő MIT Media Lab nevű részlegének alapítója, valamint a One Laptop Per Child program szoftverért és tartalomért felelős elnöke elmondta, a szervezet továbbra is tárgyal az indiai illetékesekkel, és civil szervezetekkel.

“Bár India nem vesz részt az első körben, mivel a világ gyerekeinek 25 százaléka ott él, feladatunknak érezzük, hogy továbbra is együttműködjünk az országgal” – írta Bender a CNN-hez ezen a héten eljuttatott e-mailjében.