Az Európai Unió tagállamai szerdán, augusztus 23-án találkoznak, hogy tárgyaljanak a nemzetközi békefenntartó erők libanoni szerepvállalásáról. Az érintett országok vonakodva kötelezik el magukat a fegyveres erők küldése mellett, amíg annak pontos feltételei nem tisztázottak.

Míg az ENSZ azt szorgalmazza, hogy a 25 tagú szervezet egységei alkossák a Libanonba küldendő csapatok gerincét, az EU és tagállamai még nem hoztak döntést, és a békefenntartói szerepvállalás feltételeinek világos és egyértelmű meghatározását kérik.

Miután Franciaország kiváltotta az ENSZ nemtetszését azzal, hogy a szükséges 3500 fős csapathoz mindössze 200 katona küldéséhez járult hozzá, Párizs vasárnap rendkívüli EU-találkozót kezdeményezett az ügyben. „Libanon ügyében a lehető leghamarabb európai szintű szolidaritást kérünk” – mondta Philippe Douste-Blazy, francia külügyminiszter.
A soros elnök Finnország augusztus 23-ára, szerdára hívta össze a tagállami találkozót, melyen a mandátum feltételének részleteiről, illetve a békefenntartásban való részvételre felkészült országok meghatározásáról lesz szó.

A francia védelmi miniszter, Michele Alliot-Marie szerint a tagállamok vonakodásának hátterében az áll, hogy komoly problémák merültek fel a korábbi ENSZ missziók kapcsán. „Nem küldhetjük úgy oda az embereinket, hogy közben azt mondjuk nekik: figyeljétek meg mi történik ott, de nincsen jogotok ahhoz, hogy megvédjétek magatokat vagy visszalőjetek”- nyilatkozta. „Teljesen világos helyzetre várunk. El akarjuk kerülni a régi hibákat. Még élnek a boszniai rossz emlékek. Ezúttal nem akkor akarunk a problémákkal szembesülni, amikor azok már megtörténtek.” – közölte egy francia külügyi szóvivő. Mint emlékezetes, Boszniában, 1990-ben az EU-országok katonái nem tudták megakadályozni az etnikai tisztogatásokat, sőt túszként tartották fogva őket az ellenséges csapatok.
Mialatt az első francia csapatok – egy 50 katonából álló műszaki egység – megérkeztek Libanonba, Izrael Olaszországot hívta föl az ENSZ erők vezetésére. „Fontos, hogy Olaszország vezesse a nemzetközi erőket, és a Libanon-Szíria közötti határátkelők felügyeletére is küldjön csapatokat” – áll Ehud Olmert miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában. Az olasz kormány beleegyezett, hogy az ország pénteken csapatokat küld, ám a pontos szám egyelőre tisztázatlan maradt.

Az ENSZ reméli, hogy szeptember elejére fel tud vonultatni 3500 katonát, de – 200 katonája küldésével – mindeddig egyedül Franciaország vállalt határozott kötelezettséget.