Hatásosnak bizonyult az ÁNTSZ fenyegetése, mely szerint augusztustól az interneten közzéteszik az ételfertőzést okozó vendéglátóhelyek nevét.

Azóta ugyanis egyetlen ilyen esetről sem érkezett jelzés – tudtuk meg Ócsai Lajostól, a tisztiorvosi szolgálat főorvosától.

A feketelista közzétételét a közegészségügyi hatóság a megszaporodott szabálytalanságok, ételmérgezések miatt határozta el. Az utóbbi hónapokban több iskolai táborból tömeges megbetegedéseket jelentettek, de az Operett Színház is hasonló okok miatt elhalasztott egy bemutatót. Csak júniusban szabálytalan tárolás és minőségi hibák miatt 86 millió forint bírságot vetett ki az ÁNTSZ.

A szakemberek szerint lehet, hogy a nyilvános feketelista ígérete is hozzájárult ahhoz, hogy azóta a közkonyhák a szokottnál jobban odafigyelnek a higiéniai követelményekre. Közegészségügyi szempontból ilyen csendes augusztusra rég volt péla – mondta Ócsai Lajos. Pedig két többnapos fesztivált (Művészetek Völgye, Sziget) is tartottak ebben az időszakban, jópár kitelepült, a tapasztalatok szerint az előírásokat betartó gyorskonyhával.

A hatóságok a kedvező tapasztalatok ellenére továbbra is a korábbinál gyakrabban ellenőrzik a vendéglátóhelyeket és a boltokat. A kontroll azért is indokolt, mert a közelmúltban egy hűtőházban ismét találtak bizonytalan eredetű húskészítményeket.