Peres úton kényszerítenék ki az igazságügyi tárcából, hogy hozza nyilvánosságra az új alkotmány nyolc hónapja kész, de eddig titokként kezelt tervezetét.

Pert indít az igazságügyi és rendészeti miniszter ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő egyesület, amiért a tárca nem hozta nyilvánosságra az új alkotmány tavaly év végén elkészült normaszövegét. Emlékezetes, a készülő törvénytervezetek nyilvánosságát előíró, januártól hatályos elektronikus információszabadságról szóló törvény alapján korábban a Magyar Hírlap is próbálta megszerezni a minisztériumtól a szakértők által már véglegesített alaptörvény-verziót. A tárcát vezető Petrétei József áprilisban azonban a tervezet kampánytémává válásától tartva, két hónapja pedig a miniszterelnöki jóváhagyás hiányára és a reformok elsőbbségére hivatkozva utasította el kérésünket.

Tegnap az induló kereset kapcsán ismét szerettük volna megkérdezni, nem változtattak-e álláspontjukon, de a tárca csak egy az adatvédelmi törvényre hivatkozó egysoros, a normaszöveget szakmai döntés-előkészítő (értsd: titkosan kezelendő) anyagnak minősítő levéllel válaszolt. Hasonló okokra hivatkozott a minisztérium a TASZ júliusi megkeresésére is, amelyben a szervezet levélben kérte a minisztertől, hogy tegye megismerhetővé a több mint fél éve rejtegetett tervezetet.

Schiffer András, a TASZ ügyvivője botrányosnak tartja, hogy egy kormányszervezet a nem megfelelő időzítésre hivatkozva tartson vissza egy normaszöveget. A tervezetek nyilvánosságánál szerinte ráadásul nem is a minisztériumi elutasításban hivatkozott adatvédelmi, hanem az elektronikus információszabadságról, illetve a jogalkotásról szóló törvény az irányadó, amelyek már a kormány elé terjesztendő anyagok nyilvánosságát is előírják. A szervezet a fentiek mellett azért is tartja gyengének a tárca indoklását, mert az alkotmány szerint a kormány tagjait önálló döntési jogkörök is megilletik, vagyis az igazságügyi miniszter egymaga is dönthetett volna a normaszöveg nyilvánosságáról.