Az európai foglalkoztatottság folyamatosan emelkedik, amit jól mutat az is, hogy Európában gyorsabb ütemű a munkahelyteremtés, mint az Egyesült Államokban.

A növekedés elsősorban Németország és Franciaország növekvő foglalkoztatási rátájának köszönhető

A németországi Financial Times Holger Schmiedlinget, a Bank of America közgazdászát idézi, aki szerint az eurózóna 12 országában a foglalkoztatás egy hónap alatt átlagosan 200 ezer fővel növekszik.

Németország és Franciaország korábban több hónapon keresztül csökkenő foglalkoztatási rátával küzdött, jelenleg viszont ők állnak élen a munkahelyteremtésben. Szakértők véleménye szerint e két ország növekvő teljesítménye okozta a munkahelyteremtés felgyorsulását az euró-zóna országaiban.

Múlt hét végén Franciaország nyilvánosságra hozta foglalkoztatási adatait, amelyek szerint április és június között 51900 munkahely jött létre, 0,3%-kal több, mint az előző negyedévben. A német statisztikai hivatal is hasonló növekedési adatokat közölt.

„A munkaerő-piaci fejlődés ellenállóképesebbé teszi az eurózóna országainak gazdaságát a külső hatásokkal szemben” – mondta Holger Schmiedling. Kritizálta ugyanakkor az EU-ban működő hiányos munkaerő-piaci ellenőrzést. – Miközben minden hónap első péntekjén az amerikai fizetési adatokra figyel a pénzügyi világ, addig szinte senki sem foglalkozik a világ második legnagyobb gazdasági hatalma, az eurózóna foglalkoztatási helyzetével. Ez sajnálatos” – mondta.

Az EU Statisztikai Hivatala által augusztus közepén nyilvánosságra hozott adatok szerint az eurózóna az elmúlt hat év legnagyobb gazdasági növekedését könyvelheti el. Elemzők azonban szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy milyen tartós lesz ez a növekedés.

Az Európai Bizottság a következő hónapokra az eurózóna országainak csökkenő növekedési ütemét jelezte előre. 2006 harmadik negyedévére 0,5 – 0,9%, a negyedik negyedévben 0,4 – 0,9%, míg a 2007-es év első negyedévére 0,2 – 0,8 % közötti növekedést jósolt.