Miután a bíróság megállapította felelősségét szerzői jogok megsértése miatt Ausztráliában, valamint az amerikai Legfelsőbb Bíróság is elmarasztalta, a Kazaa – a legismertebb név a zenei kalózkodásban – kész az együttműködésre, és tervbe vette, hogy ezentúl legális tevékenységet folytat.

A legnagyobb lemezkiadó vállalatok a felelősséget megállapító bírói ítéletet követően globális peren kívüli megállapodás folyamán érték el céljukat a Kazaa nevű fájlcserélő hálózat működtetőivel szemben. Az egyezséget július 27-én hozták nyilvánosságra a nemzetközi és az amerikai lemezipar érdekvédelmi szervezetei (IFPI és RIAA). A megállapodás a Kazaa teljes világot átfogó működésére vonatkozik, és végre pontot tesz a még folyó jogi procedúra végére.

A megállapodás értelmében a Kazaa beleegyezett, hogy jelentős összeget fizet kártérítésként a lemezkiadóknak, amelyek azért indították az eljárást, hogy megállítsák a Kazaa hálózat használatával járó szerzői jogsértéseket. A Kazaa a jövőben szűrési technikákat is bevezet, melyek biztosítják, hogy a felhasználók ne tudjanak többé jogsértő fájlokat terjeszteni az interneten keresztül.

John Kennedy, az IFPI ügyvezető igazgatója elmondta: “A Kazaa a nemzetközi szerzői jogsértések motorja volt, mely az egész zeneiparnak nagy károkat okozott, és megakadályozta törekvéseinket a legális digitális üzlet kiterjesztésében. Nagy árat fizettek múltbéli tevékenységükért.” Ezentúl azonban a Kazaa-nak is szerepe lesz a legális modell és egy hatékony disztribúciós technológia kialakításában.

“Ez az ügy lehető legjobb kimenetele mind a zeneipar, mind a vásárlók számára. Iparágunk új üzleti partnerrel fog együttműködni, és a vásárlók is új utakat ismernek meg az on-line zene élvezetéhez és a nagyobb választékhoz. Ezzel mindenki csak nyerhet.”

Az amerikai zeneipari szervezet, a RIAA ügyvezetője, Mitch Bainwol a következőképpen kommentálta a történteket: “Kiemelkedő hír ez a zenei világ és a legális on-line zenei piacok számára. Lassan, de biztosan elérkezünk utazásunk egyik jelentős állomásához, amely a digitális piacok folyamatos átalakítását és fejlődését célozza. Győztesek itt a rajongók, az előadók, a kiadók és mindenki, aki így vagy úgy részt vesz a zenekészítésben, valamint partnereink is a technológiai együttműködésben.”

Majd hozzáteszi: “Kicsit több mint egy éve az amerikai Legfelsőbb Bíróság bölcs döntésével egyensúlyt kívánt teremteni az innováció védelme és a szerzői jogok között. Ez a jelentős döntés segített, hogy legalitás és erkölcsi tisztaság járja át a piacot. A korábban jogsértően működő szolgáltatások törvényessé válnak, és az új legális piac valóban nagyon ígéretesnek látszik. Ez biztató hír azok számára az iparágban, akik készek újabb zenék születésébe pénzt, időt és energiát fektetni.”

Az ausztráliai szövetségi bíróság a múlt évben vétkesnek találta a Kazaa működtetőit szerzői jogok tömeges megsértésének elősegítésében, illetve az Egyesült Államokban is bírósági pert indítottak a lemezkiadó vállalatok, kiadók, filmstúdiók a Kazaa, a Grokster és a Streamcast ellen szerzői jogsértés miatt.

A Grokster és Streamcast elleni ügyek végül elérték az amerikai Legfelsőbb Bíróságot, mely 2005 júniusában egyhangúan úgy döntött, hogy azok a személyek vagy társaságok, akik a szerzői jogok sértését szolgáltatásaikon keresztül elősegítik, felelősségre vonhatóak. A Grokster tavaly novemberben rendezte az ügyet a lemezkiadókkal és filmstúdiókkal.

A Kazaa világszerte a zene és filmek illegális csereberéjének egyik legnépszerűbb p2p (peer-to-peer, fájlcserélő) hálózata volt; működése csúcsán egyidejűleg 4,2 millió felhasználóval rendelkezett szerte a világban. 2003 májusában a Sharman Networks a valaha legtöbbet letöltött szoftverré minősítette a Kazaa-t (239 millió letöltés).

A Kazaa és a további, hasonló rendszerben működő illegális fájlcserélő hálózatok nemzetközi viszonylatban jelentős károkat okoztak a zeneiparnak: számos független tanulmány kimutatta az egyértelmű összefüggést a jogtalan fájlcserék és a lemezeladások csökkenő száma között.

Ez a megállapítás egybevág az IFPI által kiadott jelentéssel, mely az internetes kalózkodás globális mértékét mutatja be. A “Védjük meg a zenei kreativitást” című jelentés a digitális zenei piacon az elmúlt egy évben bekövetkezett változásokat írja le, mely során törvénytelen szolgáltatások váltak világszerte legálissá vagy függesztették fel jogsértő tevékenységüket – köztük a Grokster, iMesh és a Bearshare az USA-ban, az Ezpeer Tajvanban, a Soribada Koreában és most már csatlakozott ehhez a Kazaa is.