Egy, az Európai Bizottság által kedden közzétett javaslat szerint a jövőben lehetővé válna, hogy egy másik államban kisebb bűncselekmények elkövetésével gyanúsított európai polgárok hazájukban várják meg az tárgyalásukat ahelyett, hogy egy idegen állam börtönében ülnének.

A tervezet elfogadásának eredményeként becslések szerint mintegy 8,000 fővel csökkenne azoknak a fogvatartottaknak a száma, akiket külföldi állampolgárságuk miatt hónapokra megfosztanak személyi szabadságuktól egy másik államban, holott hazájukban akár szabadlábon is védekezhetnének.

A bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztos szóvivője szerint a gyanúsítottak számára „elkerülhetővé válna, hogy elváljanak családjuktól, barátaiktól és hogy elveszítsék munkájukat, de természetesen csak a kisebb bűncselekmények elkövetői esetében.”

A tervezet bemutatásakor a Bizottság hangsúlyozta, hogy azzal nem kívánnak újabb sem újabb jogokat biztosítani, sem pedig mentességet adni a bűnözőknek. A jogszabálytervezet elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a tagállamok egy újfajta jogi mechanizmust biztosítson, melynek révén az adott esetre vonatkozó legjobb hatósági megközelítés alkalmazását tenné lehetővé. Ezekben az esetekben természetesen arra is figyelemmel lennének, hogy milyen kockázati tényezők segítik a bűnözők szökését vagy a rendelkezésre álló bizonyítékok eltűnését.

A brüsszeli elképzelések szerint a gyanúsított anyaországa lenne felelős az adott személy mozgásának nyomon követéséért, továbbá a külföldi tárgyalásra történő eljuttatásáért.

Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos emberi jogi alapokra hivatkozva igyekszik elfogadtatni a tervet, tekintettel azokra a statisztikákra, miszerint a Németországban, Írországban vagy éppen Portugáliában fogva tartott külföldiek sok esetben akkor is rács mögött maradnak, amikor a hasonló bűncselekményekkel vádolt hazai állampolgárok szabadlábon védekezhetnek.

A Bizottság szerint a tervezetnek kedvező pénzügyi hatásai is vannak, hiszen a 8000 külföldi elítéltre a tagállamok együttesen körülbelül 360 millió eurót fordítanak.

Bármennyire célszerűnek tűnik is a javaslat, a bizottság ötlete a 25 tagállam teljes egyetértésével léphet csak életbe, és mivel nem szerepel a finn elnökség prioritásai között, ezért elfogadása csak 2007 végére várható.