Háromszáz forintnyi vizitdíjat kell fizetni alkalmanként a háziorvosnál és a szakrendelőkben is január 1-jétől, s ugyanennyibe fog kerülni egy kórházban töltött nap a kormány döntése szerint. Bizonyos orvosságokat hipermarketekben és benzinkutaknál is beszerezhetnek majd a betegek.

Lesz vizitdíj, de a receptdíj – vagyis a vénykiváltásonként fizetendő kétszáz forint – bevezetését hosszú vita után elutasította a kormány a tegnap zárult kétnapos balatonőszödi ülésén. A most meghozott döntések szerint januártól a háziorvos és a szakrendelések felkeresésekor is alkalmanként háromszáz forintot kell fizetniük a betegeknek, és ugyanennyibe kerül egy kórházban töltött nap is.
Molnár Lajos egészségügyi miniszter a kormányülés után elmondta, hogy a hat éven aluli gyerekek után egyáltalán nem kell fizetni, a szociálisan rászorulóknak pedig visszatérítik a háromszáz forint kétharmadát. Arról, hogy ez milyen módon történik, még nem született döntés. Egy viszont biztos: a betegek által kifizetett vizitdíj – amelynek éves összegét harmincmilliárd forintra becsülik – az egészségügyi intézményeknél marad, ám a kormány előre meghatározza, hogy mire költhetik. Bármennyiszer megy is valaki orvoshoz, vagy fekszik kórházban, évi 15 ezer forintnál több vizitdíjat nem kell fizetnie. Ha csak háziorvoshoz vagy csak szakrendelőbe jár valaki, a limit még alacsonyabb, évi hatezer forint.

A kormány döntött arról is, hogy megszünteti a patikaalapítást korlátozó szabályozókat, s egyes gyógyszereket (például láz- és fájdalomcsillapítót, orrcseppet, allergia elleni szereket) patikán kívül, például benzinkútnál, hipermarketekben is be lehet majd szerezni. Ahhoz, hogy egy üzlet medicinákat is árusíthasson, meg kell felelnie bizonyos szabályoknak, például a többi terméktől kissé elkülönítetten kell kialakítania a “patikarészleget”.
Január 1-jén megszűnik az a gyakorlat is, hogy egyes gyógyszereket százszázalékos állami támogatással, azaz ingyen meg lehet venni a patikákban. A kormánydöntés szerint ezekért is háromszáz forintot kell fizetni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a vizitdíj bevezetésével csak a háziorvosoknak körülbelül húsz százalékkal nő a bevételük. A kormányfő szerint az új fizetési kötelezettség a hálapénzadási szokásokat is befolyásolja majd. A kormány megszüntette az egészségügyi dolgozók kötelező kamarai tagságát is. Emlékezetes: ez ellen korábban élesen tiltakozott mind a Magyar Orvosi Kamara, mind a Magyar Gyógyszerészkamara.