A Csongrád Megyei Bíróságon kiszabott büntetést túl enyhének ítélte meg a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy ruzsai férfit, erőszakos közösüléssel és életveszélyt okozó testi sértéssel vádoltak meg. Ezért a táblabíróság a vádlott büntetését 6 év börtönről 8 év börtönre súlyosbította, s 8 évben szabta meg a közügyektől eltiltás tartamát is.

Ruzsán 2004. augusztus 8-án búcsút tartottak, amelyen részt vett a büntetett előéletű L. Z. vádlott, valamint a sértett, B. Lné is, akik korábbról nem ismerték egymást. A sértett ezen a napon kisebb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd – mivel lekéste az aznapi utolsó Szegedre induló buszt – este 8 óra után betért az egyik ruzsai presszóba. Nem sokkal később leült az asztalához a vádlott, aki aznap meg nem állapítható mennyiségű szesz italt fogyasztott el.

A vádlott és a sértett beszélgetett, majd az asszony elhagyta a presszót, a közelben lévő piactéri buszmegállóhoz ment, hogy ott várja meg a reggel induló buszt, vagy ha ismerőst talál, akkor azzal beutazzon Szegedre. A nőhöz csatlakozott a vádlott is, aki a piactérre érve lefeküdt egy padra, s ittasan elaludt. A sértett ekkor a mintegy húszméternyire lévő köztéri vécébe ment, a vádlott, ki időközben felébredt, pedig követte, s a szűk vécéhelyiségben ütlegelni, fojtogatni kezdte a nőt, s letépte annak ruházatát. A sértett megpróbált segítségért kiáltani, de a vádlott ezt a fojtogatással megakadályozta. A bántalmazás után a vádlott megerőszakolta az asszonyt, majd távozott a helyszínről.

Az 59 éves sértett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. De tekintettel korára, a vádlott és a közötte lévő fizikális különbségre, valamint a vádlott által támadott testrészekre, akár életveszélyes sérülések kialakulásának lehetősége is fennállt – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében, amelyben erőszakos közösülés bűntettében és életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a vádlottat.

A Csongrád Megyei Bíróság 2006. március 23-án L. Z.-t (1972 – ruzsai lakos) 6 év börtönre ítélte és 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosbítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentést, másodlagosan a büntetés enyhítését kérve nyújtott be fellebbezést. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol a bevezetőben megírt döntés született.