Az Európai Parlament módosításokkal támogatta Kovács László uniós adóügyi biztos javaslatát a regisztrációs adó fokozatos eltörlésére és egy egységes, környezetbarát közösségi gépjárműadó bevezetésére.

Kovács László javaslatai és az Európai Parlament kedden elfogadott jelentése értelmében a regisztrációs adót – amit az Európai Unió egyes tagállamai jelenleg eltérő rendben és mértékben vetnek ki, ezzel eltorzítva a gépjárműpiacot és gyakran dupla adóztatást okozva – fokozatosan megszüntetnék.

A helyette bevezetendő gépkocsiadó, amelynek pontos mértékét az egyes tagállamok szabnák meg, felerészben azon alapulna, hogy a megadóztatott autó mennyire környezetszennyező. A Bizottság javaslata még csak a széndioxid-kibocsátást vette volna figyelembe, a képviselők azonban más szennyezőanyagokat (nitrogéndioxid és korom) is figyelnének.

Kovács László üdvözölte a Parlament támogató szavazását, mondván az megerősítheti a javaslat helyzetét a tagállamokat képviselő Tanácsban, ahol a kezdeményezés eddig csak mérsékelt támogatást élvezett. Az EP ebben a kérdésben – mint általában az adózással kapcsolatos ügyekben – konzultatív szerepet játszik, a végleges döntést a tagállamoknak egyhangúlag kell elfogadniuk.