A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet 2006. szeptember 4-én keresetet nyújtott be a Pénzügyminisztérium ellen, mivel az megtagadta annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalát, hogy a 2006-os költségvetés féléves adataiban milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt.

Dr. Katona Tamás államtitkár a témával kapcsolatos, 2006. július 18-i sajtótájékoztatón még arra hivatkozott, hogy ez az információ “üzleti titoknak” minősül, majd a TASZ közérdekű adatigénylésének elutasításakor már azzal érvelt, hogy csupán egy “prognózisról” van szó, ami szerinte nem is adat.

Mindkét érvelés rendkívül érdekes, tekintettel arra, hogy a Polgári Törvénykönyv szerint “nem minősül üzleti titoknak az állami és a helyi önkormányzati költségvetés”, valamint az ezekkel kapcsolatos adatok. Az adatvédelmi törvény szerint az állami szervek kezelésében lévő bármilyen módon vagy formában rögzített információk vagy ismeretek pedig egyértelműen közérdekű adatoknak minősülnek. Ez a szabály természetesen a költségvetési hiányra vonatkozó információkra is érvényes.

A TASZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a Pénzügyminisztérium 100 milliárd forint közpénz felhasználása körül titkolózik, és önkényesen felülírja az információszabadság alapvető normáit. A minisztérium magatartása nemcsak törvényellenes, hanem a ködösítéssel rontja a magyar állam hitelét, és szándékosan figyelmen kívül hagyja a nyitott kormányzás és az átlátható állam alapelveit.