Részben a tavaszi lengyelországi eseményeken okulva és a piac akadozó működése miatt az Európai Bizottság jogszabály-módosítással könnyítené a pénzintézetek határon átnyúló egyesülését.

A Charlie McCreevy belsőpiaci uniós biztos által benyújtott javaslatok rámutatnak, hogy hatályos szabályok alapján a felügyeleti hatóságok megakadályozhatják a tervezett egyesüléseket és részesedésszerzéseket, ha azok szerintük kockára tehetik a megcélzott vállalkozás „megbízható és körültekintő gazdálkodását”.

McCreevy szerint az államok visszaélnek ezzel a jogszabállyal és arra használják, hogy nekik nem tetsző vállalati fúziókat megakadályozzanak, ahogy erre tavasszal majdnem sor is került egy lengyel és egy olasz pénzintézet egyesülése esetén. McCreevy javaslatai tételesen meghatározzák azokat a kritériumokat, amelyek alapján a hatóság a fúziót elbírálhatja, valamint harmadára csökkenti az értékelési időszakot, ezzel megnehezítve a tranzakciók elgáncsolását.

A pénzügy egyike azoknak a szektoroknak, ahol az egységes piac a mai napig nem működik teljesen kielégítően, részben pont a nehézkes államközi fúziók miatt. „Ezentúl nem marad helye a politikai beavatkozásnak vagy a protekcionizmusnak” – ígérte kedden McCreevy. A javaslatokat a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.