A több mint százezer evázóból eddig mindössze 119-en döntöttek úgy, hogy más adózási formát választanak – tudta meg a hvg.hu. Sietniük kell azoknak, akik váltani akarnak, a kilépési szándékot legkésőbb péntekig lehet jelezni az adóhivatal felé. Szakértők szerint a kis költséggel dolgozó cégeknek még az evás adókulcs megemelése után is jobban megéri evásnak maradni, mint váltani.

Októbertől az egyszerűsített vállalkozói adó, más néven az eva kulcsa 15-ről 25 százalékra emelkedik, de az evások továbbra sem tudják kiadásaikat elszámolni. Ennek ellenére nincs tömeges kilépés az evából. Mint azt az APEH-tól megtudtuk, a 109 ezer evázóból eddig mindössze 119-en döntöttek úgy, hogy más adózási formát választanak. Szeptember 30-ig még visszakozhatnak, azaz visszavonhatják kilépési nyilatkozatukat az adóhivatalnál.

A többi evásnak viszont szeptember 15-ig kell eldöntenie, hogy továbbra is ezt az adózási formát választja-e. Ha az egyéni vállalkozó kilép, az év hátralévő részében az szja, a vállalkozás pedig a társasági adó szabályai szerint adózik majd.

A nem evás cégeknek a 20 százalék áfán kívül 16 százalék társasági adóval, 4 százalék egyensúlyjavító különadóval, 25 vagy 30 százalékos osztalékadóval és egészségügyi hozzájárulással is számolniuk kell. „Ha azt vélelmezem, hogy nincs egy fillér költsége sem, csak bevétele, akkor az áfán kívül fizetnie kell a társasági adót és az egyensúlyjavító adót, azaz így 25 százalékkal szemmben 40 százalékot ad az államnak az evázó” – magyarázta a hvg.hu-nak Kanalas Kata könyvelő, miért éri meg a kisebb költségű cégeknek továbbra is evázni. Azok, akik kilépnek az eva hatálya alól, 4 évig nem választhatják majd ezt az adózási formát.

A váltás sem egyszerű. Azonkívül, hogy az APEH honlapjáról letölthető nyomtatványt kell kitölteni és leadni, a kilépők új adóalanynak minősülnek. Ezzel együtt választhatnak: vagy az általános szabályok szerint adóznak, vagy alanyi adómentességet élveznek. Utóbbit akkor választhatja az adózó, ha árbevétele nem éri el a 4 millió forintot. „Az evából kilépő, mostantól áfát fizető cégek viszont induló cégnek minősülnek, így negyedévente kell áfabevallást készíteniük. Ráadásul 30 napon belül egy eva záróbevallást is készíteniük kell, amit legkésőbb október 30-ig kell leadniuk” – mondja a szakértő.
Az evásoknak viszont december 20-ig egy adóelőleg-felöltési kötelezettsége keletkezik a törvény szerint. A meglevő szerződéseik, folyó munkáik alapján meg kell becsülniük az év hátralévő időszakát, hogy mennyi várható adót kell majd fizetniük, és ezt a várható adómennyiséget adóelőlegként december 20-ig fizetniük kell.