Románia ismét az Európai Bizottság CIA-börtönöket vizsgáló testülete elé kerülhet, miután egy amerikai napilap újabb bizonyítékot talált arra, hogy az amerikai hírszerzés afgán foglyokat szállító repülőgépe leszállt az ország területén.

Egy héttel az után, hogy George Bush amerikai elnök hivatalosan is elismerte a CIA-börtönök létezését, a Chicago Tribune című napilap megszellőztette, hogy az amerikai hírszerzés foglyokat szállító repülőgépe az afganisztáni Bagramból érkezve román területen szállt le. Az N478GS jelzésű, Gulfstream IV típusú gépet 2004. december 6-án fogadta a bukaresti Baneasa repülőtér, alig tizenegy hónappal a titkos fogolyszállításokról megjelent első újságcikkek előtt.
A gép egy javítás alatt álló kifutósávon landolt, ami miatt megsérült a futóműve, illetve kilyukadt az egyik üzemanyagtartálya. A jelentősnek ítélt anyagi károk ellenére – amely miatt a gépet át kellett emelni egy Antonov szállítórepülő fedélzetére – a hét utas (közöttük az esetleges foglyok) egyike sem sérült meg.

Bár a román hatóságok szerint a gép fedélzetén három szabályos iratokkal rendelkező amerikai pilóta utazott, az amerikai források hét utasról tudnak.
Az eltérő adatokat a Romániát érintő CIA-járatok ügyét kivizsgáló parlamenti bizottság vezetője, Norica Nicolai liberális szenátor azzal magyarázza, hogy mire az esettel foglalkozó román illetékes a helyszínre érkezett, az utasok már nem voltak ott. A román közlekedési tárca mindenesetre azt állítja, hogy az eset kivizsgálása húsz hónap után sem zárult le.
A történet Romániának azért is kínos, mert Bagramban valóban létezik egy amerikai börtön, ahol a foglyul ejtett lázadókat őrzik. A román hatóságok, közöttük Norica Nicolai azt állítják, hogy nem tudtak erről a repülőről. Az ügy miatt a jövő hónapban Romániába várják az Európai Bizottság küldötteit.