Az Európai Bizottság és a finn elnökség javaslatokat nyújtott be, hogy eltöröljék a nemzeti vétót a bel- és igazságügyi kérdésekben, azt állítva, hogy csak néhány tagállam nem ért egyet velük.

Brüsszel és Helsinki a növekvő belbiztonsági aggodalmak – bevándorlási problémák, pedofil ügyek és terrorista szervezkedések – miatt javasolják a vétó eltörlését, mondván az hatékonyabb döntéshozatalt eredményezne.

„Az EU-nak hatékonyabban kell tudnia kezelni a határon átnyúló biztonsági problémákat. A polgárok ezt várják tőlünk” – mondta Kari Rajamaki finn miniszter, a Tanács soros elnöke. A finneket támogatja az Európai Bizottság is, ami már régóta feszegeti ezt a kérdést.

A csütörtök-pénteki tamperei informális bel- és igazságügyi tanács részben ezzel a kérdéssel fog foglalkozni. A tagállamok többsége támogatja a lépést, de a döntéshez teljes egyetértés kell. Ellenállás várható a németektől, az írektől, a szlovákoktól és a britektől.

Jelenleg a bel- és igazságügyi kérdéseket kettős döntéshozatalban kezelik: a bevándorlás és a vízumpolitika minősített többséget, a rendőri és bírói együttműködés viszont teljes egyetértést kíván.