A tavalyi közösségi költségvetésben 9,5 százalékot tett ki az új tagállamokra fordított pénzek részesedése, míg a legtöbbet továbbra is a nagy tagállamok viszik haza, csaknem az összes kiadás kétharmadát. A támogatásokat elég kis hatékonysággal vesszük fel.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a 2005-os uniós költségvetés adatait. Ez az első olyan éves büdzsé, amiből az új tagállamok teljes egészében kivették a részüket. A kiadási oldalon részük 9,5 százalékra rúg (2004-ben csak 6,6 százalék volt, de nem is voltunk tagok egész évben), míg a legnagyobb tagállamok a pénz kétharmadát vitték haza.

A 104,8 milliárd eurónyi kifizetett pénz 4,7 százalékkal magasabb, mint az előző évben, GNI-arányosan csak 0,01 százalékkal. A végrehajtási arány jobb, mint valaha, 99,2 százalék, ezt Dalia Grybauskaite a jobb könyvelési rendszerrel magyarázta. A gazdasági reformokkal összefüggő belső politikákra 8 százalékkal többet költött az EU, mint 2004-ben, de Grybauskaite szerint még ennél is többet kellene.

Magyarország 2005-ben 1357 millió eurót vett fel, majdnem kétszer annyit, mint 2004-ben, és többet, mint bármelyik új tagállam, leszámítva Lengyelországot. Örömteli, hogy hazánk pénzfelvételi kapacitása az egyik legjobb az újak közt, a 2004 májusa és 2006 szeptembere közt rendelkezésünkre álló 2,9 milliárd euró felzárkóztatási pénzből 959 millió eurót vettünk fel.

Ez ugyan csak 32,6 százalék (vagyis a rendelkezésre álló pénz kétharmadát nem vettük fel), viszont még mindig jobb, mint az összes többi új tagállam mutatója, leszámítva a 34,1 százalékos aránnyal „büszkélkedő” szlovénokat. Grybauskaite biztos szerint ez a legnagyobb kihívás, amire az új tagállamoknak választ kell találniuk a következő időszakban. Ezek a számok ugyanakkor nem mondanak el mindent, hiszen a projektek egy részére vonatkozik az n+2-es szabály, vagyis a 2005-2006-ban nekünk járó pénzeket még két évig el lehet költeni, egyelőre nem vesztek oda.

2005-ben egyébént összesen 833,2 millió eurót fizettünk be az EU-nak, vagyis nettó nyereségünk 524 millió euró.

Grybauskaite biztos szerint a számok legfőbb tanulsága az, hogy a költségvetés reformja sürgető: még mindig az összes pénz 80 százalékát mezőgazdaságra és felzárkóztatásra költjük, az új, modernebb programokra egyszerűen nem jut elég pénz. Igazságtalan a befizetés is: mindenki kb. jövedelemarányosan fizet be, leszámítva a briteket, visszatérítésük miatt.