A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádirata szerint R. L. I. rendű (r.) vádlott az 1990-es évek közepétől egy bűnszervezetet irányított elsőszámú vezetőként. A bűnszervezeten belül irányítási, döntési joggal rendelkezett M. P. II. r., Cs. Zs. III. r., F. A. IV. r. és M. M. R. V. r. vádlott. A többi vádlott – és további ismeretlenül maradt személyek – a feladatok végrehajtói („a bűnszervezet katonái”) voltak.

A vezető pozíciót betöltő 5 személy és a közvetlen irányításuk alatt elhelyezkedő tagok a bűnszervezettől havonta jelentős összegű „állandó fizetést”, továbbá az ügyek intézéséhez gépkocsit, telefont kaptak.

A bűnszervezet legális és illegális tevékenységet is folytatott. Illegális tevékenységükbe elsősorban Budapesten vendéglátátósoktól, taxisoktól, esetenként gazdasági bűncselekményeket elkövető, kívülálló személyektől „védelmi pénzek” szedése tartozott. A legális tevékenység régiségbolt, éttermek és teniszpálya üzemeltetése volt. A bűnszervezet ellenőrzése alatt állt több budapesti (pl. a Nirvana Bár) és Balaton-parti (pl. a siófoki Pipacs Bár) szórakozóhely.
Az illegális és legális tevékenységekből származó bevételek felett az I. rendű vádlott, R. L. vádlott rendelkezett, ő döntötte el, hogy ki milyen arányban részesedik a bevételből.
A bűnszervezet működése során különböző személyekkel jelentős nagyságrendű – többszázezer dolláros – anyagi vitájuk keletkezett, ezek megoldására és a szervezet Balaton-parti térnyerésének érdekében erőszakos megoldásokat terveztek. R. L. I. r. vádlott tervei szerint likvidálni kell a Balaton-parti szórakozóhelyek többségét „védő” személyeket irányító T. T-t.

Az ügyben hozott elsőfokú ítélet megállapította, hogy 2004. tavaszán az I. – V. r. vádlottak megegyeztek abban, hogy T. T-t külföldi bérgyilkosokkal megöletik.
Az ismeretlenül maradt bérgyilkosok a megbízóktól motorkerékpárt és lőfegyverek biztosítását kérték, motorkerékpáron, mellette elhaladva tervezték T. T. lelövését.

A Honda típusú motorkerékpárt az eljárás során be nem azonosított személy álnéven megvásárolta. R. L. pedig N. E. VI. r. vádlottnak és a szervezet egy másik szerb állampolgár tagjának megbízást adott Szerbiából sorozatlövő és maroklőfegyverek, lőszerek és egy távcsöves puska, valamint robbanóanyag beszerzésére, amibe bevontak további külföldieket. A szerbiai „fegyverkereskedőkkel” telefonon egyeztették az igényelt fegyverek fajtáját, mennyiségét, árát, Magyarországra juttatásának módját.

A bűnszervezet egyik magyar, útlevéllel rendelkező tagját megbízták azzal, hogy személyesen is tárgyaljon Szerbiában a fegyverek szállításáról, őt telefonon keresztül irányították.
A megállapodásoknak megfelelően 2004. július 27-én a szerb fegyvercsempészek magyar területen átadtak 2 db gépkarabélyt, 3 db pisztolyt, egy távcsöves puskát, hangtompítót, 206 db különböző töltényt, amit végül Budapesten rejtettek el.

R. L. a fegyverek megszemlélése után újabb fegyverszállítmányra adott utasítást azzal, hogy annyit szerezzenek, amennyit bírnak.

Az előzővel azonos módon szervezett megrendelés eredményeként 2004. augusztus 3-án három pisztolyt, 1 géppisztolyt, 1 gépkarabélyt, 130 db különböző töltényt, 1 gránátindítót, 1 hangtompítót csempésztek be az országba. Ezeket az I. r. vádlott utasítása szerint Kecskeméttől „előfutó” kísérettel kellett volna Budapestre szállítani.
A szállítót és az előfutónak Budapestről érkezett VII., VIII. r. vádlottat Kecskeméten egy benzinkútnál elfogták a rendőrök.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság R. L. I. rendű vádlottat bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészületének bűntette és fegyvercsempészetre felbujtás miatt 12 év fegyházra, 10 év közügyektől eltiltásra,
M. P. II. rendű vádlottat bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete és fegyvercsempészethez nyújtott bűnsegély miatt 10 év fegyházra, 8 év közügyektől eltiltásra,
Cs. Zs. III. rendű vádlottat bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete miatt 5 év fegyházra, 5 év közügyektől eltiltásra,
F. A. IV. rendű vádlottat ugyanezen bűncselekmény miatt 6 év fegyházra, 5 év közügyektől eltiltásra,
M. M. R. V. rendű vádlottat bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete és fegyvercsempészethez nyújtott bűnsegély miatt 8 év fegyházra, 7 év közügyektől eltiltásra,
N. E. VI. rendű vádlottat bűnszervezet tagjaként elkövetett fegyvercsempészet bűntette miatt 10 év fegyházra, a Magyar Köztársaság területéről végleges kiutasításra,
Z. I. VII. rendű és Á. Zs. VIII. rendű vádlottat bűnszervezet tagjaként elkövetett fegyvercsempészet bűntette miatt 7 év fegyházra, 6 év közügyektől eltiltásra,
S. V. XI. rendű vádlottat fegyvercsempészet előkészülete, stb. miatt 3 év fegyházra, 5 év kiutasításra ítélte.
G. N. IX. rendű és P. J. X. rendű vádlottat felmentette az ellenük emberölés előkészülete és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emelt vád alól.
Az ítélet P. J. X. rendű és S. V. XI. rendű vádlottra vonatkozóan jogerőre emelkedett.
Az ügyész az I. – IX. rendű vádlottak terhére, a büntetések súlyosítása, a vádlottak és védőik pedig felmentésük érdekében fellebbeztek.