Alkotmányellenes a felsőoktatási törvény módosításának az a pontja, mely szerint az egyetemek gazdasági tanácsa megvétózhatja a rektor egyes oktatásszakmai döntéseit is – határozott az Alkotmánybíróság (AB).

A testület ezzel jogosnak ítélte Sólyom László köztársasági elnök kifogását, aki aláírás helyett küldte előzetes normakontrollra a törvényt augusztusban. Szerinte a vitatott passzus az egyetemek autonómiáját csorbította volna.

Az AB döntése azt jelenti, hogy a módosító csomag egyetlen pontja, így a tandíj bevezetéséről szóló sem lép életbe addig, amíg az Országgyűlés át nem dolgozza a kifogásolt részt. Ahhoz, hogy a minisztérium elképzelései érvényesüljenek, és jövő ősszel már fizetős legyen a felsőoktatás, október végéig kell kihirdetni az átdolgozott verziót, ekkor kell ugyanis nyomdába adni a felvételi tájékoztatót.

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára azt mondta, a döntés nem befolyásolja a felsőoktatási reform menetét. “Tiszteletben tartjuk az AB döntését, és a lehető legrövidebb időn belül beterjesztjük az új, átdolgozott javaslatot a kormánynak” – közölte. Hozzátette: elképzelhető, hogy marad a most érvényben lévő passzus, mely szerint a gazdasági tanács csupán véleményezheti a rektor javaslatait. Arató kizártnak tartja, hogy a tandíj bevezetése csússzon egy évet, s kérdésünkre, jut-e idő az egyeztetésre a rektorokkal, azt mondta, gyors egyeztetés biztosan lesz. Arra a felvetésre, hogy Hiller István miniszter múlt hétfőn azt mondta, már kész az új javaslat, az államtitkár közölte, van kész javaslatunk, de meg kell vizsgálni az AB határozatát, minden további lépést csak ez után fogunk megtenni. A Fidesz felszólította a kormányt, hogy fontolja meg újra a tandíj bevezetésének kérdését is.