A Bizottság elnökének három hónap áll rendelkezésére, hogy új posztokat találjon a bolgár és a román biztosnak, akiknek személyéről egyelőre csak találgatások láttak napvilágot.

Bulgária és Románia heteken belül megnevezheti biztos jelöltjeit, miután az Európai Bizottság javaslatot tett a két ország 2007. január 1-jei csatlakozására. A biztosokat az Európai Parlament is meghallgatja.

Barrosonak nincs könnyű dolga, hiszen a jelenlegi biztosok nem szeretnének veszíteni hatáskörükből, míg az újonnan jövők sem érik majd be súlytalan tárcával.

Sajtóértesülések szerint Barroso a bel-és igazságügyi tárcát és a fogyasztóvédelmi-egészségügyi tárcát darabolná fel, s így külön biztos felügyelné a bevándorlási kérdéseket, valamint az egészségügyet.

Bulgária és Románia várhatóan a következő hetekben mutatja be jelöltjeit. A német lapok szerint Románia jelöltje a jelenlegi igazságügy miniszter Monica Macovei lesz, míg a bolgár jelöltről egyelőre nincsenek találgatások. A biztosokról várhatóan szó esik majd Barroso mai és holnapi (2006. szeptember 27-28.) romániai és bulgáriai látogatásán is.

A biztosok kinevezését az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ám egyelőre nem tisztázott, mikor kerülne sor a meghallgatásokra. A politikai pártok vezetőinek csütörtöki (2006. szeptember 28.) találkozóján a képviselők várhatóan döntést hoznak arról, hogy a meghallgatásokra a januári csatlakozás előtt vagy után kerüljön sor.

Amennyiben a biztos jelölteket a Parlament még január előtt faggatja ki, a bolgár és a román parlamenti megfigyelők nem vehetnek részt a meghallgatásban, míg, ha a procedúrára január után kerül sor, elhúzódhat a biztosok kinevezése.

Az EP-nek arról is döntenie kell, hogy a bizottsági portfolió-újraelosztás esetén csak az új biztosokat hallgatja-e meg, vagy az új területet kapott régieket is, illetve, hogy a plenáris ülés vagy a meghallgatást végző bizottság szavazzon-e a személyekről.