A brit egészségügyi szervek egy átfogó akció keretében ezen a héten házkutatást tartottak több olyan vállalkozásnál, amelyekről gyanítható, hogy illegálisan forgalmaznak gyógyszereket az internet segítségével

A brit gyógyszerészeti intézet (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA) a rendőrség bevonásával az ország egész területén végzett rajtaütéseket.

Az ügyben májusban kezdődött nyomozás során 51 gyanús weblapot vontak vizsgálat alá, a házkutatásokat pedig az ezeket üzemeltető személyek lakásában és üzlethelyiségeiben végezték. A brit hatóságok gyanúi szerint elsősorban álmatlanság, impotencia és nikotinfüggőség elleni gyógyszerek forgalmazásával foglalkozó vállalkozásokról van szó és a házkutatások eredményeként elsősorban Kamadrát (egy engedély nélküli potencianövelőt) és Ephemedrint foglaltak le a hatóságok.

Az MHRA jelenleg 13 esetben tett büntetőjogi feljelentést, míg összesen 118 esetben folytat nyomozást. A szigetországban egyébként gyógyszerek engedély nélküli forgalomba hozataláért legfeljebb két év börtönbüntetés és meghatározatlan összegű pénzbírság szabható ki.