A hétvégén újrakezdődhet az Alkotmány jövőjéről indult közös gondolkodás: Rómában volt biztosok és kormányfők próbálnak megoldást találni az alapszerződés körül kialakult patthelyzetre.

A kezdeményezés Giuliano Amato volt olasz miniszterelnök nevéhez fűződik, aki az Európai Konvent alelnöke volt. A találkozót az Európai Bizottság is támogatja, azon részt vesz Danuta Hübner, regionális ügyekért, valamint Margot Wallström kommunikációért felelős biztos is. Az eseményre meghívták Chris Patten és Michel Barnier volt biztosokat, Otto Schily volt német igazságügy minisztert, valamint Paavo Lipponen (finn) és Wim Kok (holland) volt miniszterelnököket is.

Szakértők szerint a találkozó az első civil kezdeményezés a dokumentum újjáélesztésére és egyben annak elismerése is, hogy a jövő évi francia elnökválasztás előtt bármilyen kormányközi tárgyalás teljesen felesleges.

Az Alkotmány ügye a román és a bolgár csatlakozás kapcsán merült fel újra, amikor Jose Manuel Barroso bizottsági elnök úgy nyilatkozott, hogy nem kerülhet sor újabb bővítésre, amíg az intézményi kérdések meg nem oldódnak.