Október 20-ig kért és kapott a magyar kormány új határidőt az Európai Bizottságtól az aranyrészvényekkel kapcsolatos uniós jogsértési eljárás keretében feltett brüsszeli kérdések megválaszolására.

Az Európai Bizottság még június végén indította meg Magyarország ellen a hivatalos jogsértési eljárás második szakaszát, amiért a magyar privatizációs törvény még mindig lehetővé teszi a kormánynak, hogy speciális jogokat biztosító, ún. aranyrészvényeket tartson fenn magánkézbe adott vállalatokban. A Bizottság szerint ez sérti a tőke szabad áramlását és így az uniós jogot, meg kell szüntetni.

Az eljárás második szakasza két hónapot adott a magyar kormánynak, hogy kielégítő választ adjon, de erre egyelőre nem került sor. A Bruxinfo úgy tudja, hogy Budapest „időt kért” a Bizottságtól, amit meg is kapott, október 20-ig. Az extra időt a kormány saját álláspontjának kikalapálására akarja felhasználni, mert míg arra már korábban is volt szándék, hogy egyes aranyrészvényeket megszüntessen, Budapest nem fogadja el azt a bizottsági álláspontot, hogy az aranyrészvény, mint olyan, illegális.

A kormány várhatóan két héten belül alakítja ki álláspontját a tárcák közötti és az érintett vállalatokkal (pl. a Mollal) folytatott egyeztetést követően. Utána a Bizottság és a kormány szakértői elkezdenek egymással tárgyalni, hogy az új törvénymódosítás-tervezet Brüsszel szerint is megfelel-e a közösségi jognak. A magyarok szerint az uniós jog és az Európai Bíróság esetjoga rendkívül komplikált a kérdést illetően, ezért van lehetőség arra, hogy az egyes országok pontos helyzetét figyelembe vevően szülessen megoldás.