A magyar iparűzési adóhoz igen hasonlatos olasz IRAP az Európai Bíróság ítélete szerint megfelel a közösségi jognak.

A felperes, a Banca Popolare di Cremona a Commissione tributaria provinciale di Cremona azért kérte az Európai Bíróságot az IRAP, a termelési tevékenységet terhelő regionális adó megsemmisítésére, mert úgy vélte, hogy az tulajdonképpen csak újabb áfa, és mint ilyen, nem egyeztethető össze az uniós áfairányelvvel, ami csak egyfajta forgalmi adó kivetését engedélyezi.

Az Európai Bíróság kedd reggeli ítéletében megállapította, hogy az IRAP-nak vannak olyan jellemzői is, amelyek megkülönböztetik az áfától: nem arányos a termékek és szolgáltatások árával, és nem úgy került kialakításra, hogy azt a áfára jellemző módon a végső fogyasztóra hárítsák. Ezért nem minősíthető forgalmi adónak, vagyis összeegyeztethető az uniós áfairányelvvel.

Az ítélet azért érdekes, mert egyes megfigyelők szerint előrevetítheti, hogyan fog dönteni a Bíróság a magyar iparűzési adóról, ami az IRAP-hoz rendkívül hasonlatos közteher. Konkrétan az iparűzési adóval kapcsolatban az az új hír, hogy a Bíróság szeptember végén elutasította a gyorsított eljárás iránti kérelmeket, a kérdés vizsgálata így normál ügymenetben halad tovább. Ugyanazzal a végzéssel a Bíróság egyesítette a kérdésre vonatkozó két ügyet, a C-283/06. sz. és a C-312/06. sz. ügyeket.