Az USA kereskedelmi minisztériumának döntése értelmében 2009-től előre láthatóan megszűnik az Egyesült Államok kormányának ICANN felett élvezett befolyása.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma jelenleg meghatározó befolyást képes gyakorolni az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű, az internetet felügyelő szervezet felett, melynek hatáskörébe tartozik többek közt a .com, .net és a .org doménnevek kiosztása is.

Az USA kormányzata az ICANN 1998-ban történt létrehozása óta ígéri, hogy lemond a szervezet felett élvezett felügyeleti és utasítási jogairól. Nemzetközi fórumokon az elmúlt években számtalanszor elhangzott az a kritika, hogy az Egyesült Államok túlzott befolyással bír az ICANN felett – így például az USA kormányának volt köszönhető, hogy az .xxx doménnevek nem kerültek bevezetésre.

Egy nemrég aláírt egyezmény értelmében máris növekedett az ICANN működési szabadsága, így annak korábban évente kétszer kötelezően elkészítendő, az USA kormányának szóló jelentésére sincs szükség és az amerikai kormányzati szervek többé már nem utasíthatják a szervezet dolgozóit. A minisztérium és a szervezet között a napokban létrejött megállapodásnak köszönhetően továbbá most valós esély van arra, hogy az USA ICANN felett befolyása fokozatosan csökken, majd 2009 után várhatóan megszűnik.

Martin Selmayr, az Európai Bizottság szóvivője üdvözölte a fejleményeket és elmondta, hogy egy új, végső fejezet kezdődött el. A Bizottság részéről Selmayr szóvivő egyértelművé tette továbbá, hogy az európai szervek nyomon követik az Egyesült Államok lépéseit annak érdekében, hogy annak az internet függetlenségét jelentő vállalásai megvalósuljanak.