Húszmilliárd forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a magyar államot a kijelölt washingtoni választott bíróság a Ferihegyi repülőtér 2001-es “visszaállamosítása” miatt. A döntést további ítéletek követhetik. A tét több mint százmilliárd forint.

Elvesztette a magyar állam azt a pert, amelyet az ADC kanadai cég indított ellene a Ferihegyi repülőtér 2001-es “visszaállamosítása” miatt. A felek által kijelölt washingtoni választott bíróság 86 millió dollárban, mintegy húszmilliárd forintban határozta meg a fizetendő kártérítés összegét. A döntésről szóló iratot értesüléseink szerint a washingtoni testület londoni kihelyezett részlege tegnap postázta. Érdeklődésünkre a pénzügyi tárca közölte: nem tudnak az ítéletről.

Az ügy szálai egészen 2001-ig nyúlnak vissza, az Orbán-kormány – az érvényes szerződést felrúgva – ekkor vonta meg a repülőtér-üzemeltetési jogot a Ferihegyi Utasterminál Fejlesztő Kft.-től (FUF). A társaság résztulajdonosa, az ADC kártérítési pert indított. A jogi procedúra elhúzódása miatt 2003 nyarán peren kívüli megegyezést ajánlott, ám a Medgyessy-kormány visszautasította az ajánlatot. Úgy tudjuk, a kormány félt az egyezség politikai következményeitől. Pedig a mostani döntés ismeretében látható: az állam jobban járt volna, az ADC akkor ugyanis megelégedett volna 45 millió dollárral.
A washingtoni döntést számos további ítélet követheti. A még mindig működő FUF ugyanis több pert is indított Magyarországon. Az egyik eljárás keretében a cég négymilliárd forintot és kamatait (a becslések szerint mintegy hatmilliárd forintot) követel Ferihegy jelenlegi üzemeltetőjétől, a Budapest Airport Zrt.-től (BA). Persze mivel az állam a tavalyi privatizáció során garanciát vállalt az esetleges kötelezettségekre, a megítélt kártérítés nem a brit tulajdonos BAA, hanem az adófizetők kasszáját terhelné. A FUF azzal érvel: 2007 végéig előre kifizette a reptéri terminálok bérleti díját, ám 2002 januárjától nem használhatja őket, emiatt kártérítés illeti meg.

Egy másik, ugyancsak a BA ellen indított perben ötmilliárd forintot követelnek; az összegre állítása szerint a ferihegyi vámmentes üzletek helytelen számlázási gyakorlatából eredő kára miatt tartana igényt a FUF. A legnagyobb tétel az úgynevezett vagyonértéki perhez kapcsolódik. Az egykori reptér-üzemeltető társaság azért kér százmilliárd forintos kártérítést, mert a szerződés felrúgása után elesett kilencévi bevételtől.