A bel- és igazságügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi tanácsülésén támogatást kapott az a portugál javaslat, amely jó eséllyel lehetővé tenné az új tagállamok jövő ősszel történő csatlakozását a schengeni övezethez.

Az EU-25-ök csütörtökön bizalmat szavaztak annak a portugál javaslatnak, amely az új, modernizált schengeni információs rendszer bevárása helyett a jelenlegi, régi továbbfejlesztésével tenné lehetővé azt, hogy az új tagállamok az eredetileg tervezett, 2007 őszi időpontban csatlakozzanak a schengeni övezethez, megszüntetve a belső határellenőrzéseket – mondta el a BruxInfónak telefonon Kondorossy Ferenc, a bel- és igazságügyi tárca államtitkára.

A „SIS-1. plusz” verzió azt követően merült fel, hogy nyilvánvalóvá vált: a tíz új tagállam adatait is tárolni képes számítógépes adatbázis nem készül el határidőre Strasbourgban és emiatt el kell halasztani a schengeni övezet kibővítését is. Franco Frattini bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztos csütörtökön a minisztereknek elmondta, hogy a második generációs schengeni információs rendszer csak 2008. júliusára készül el, majd három hónapos próbaidőt követően kerülhet sor az új tagállamok schengeni csatlakozására.

A portugál terv elfogadása most azt jelenti, hogy egy szakértőkből álló munkacsoport hozzálát az SIS-1. továbbfejlesztésének előkészítéséhez, a konkrét teendők felméréséhez. Frattini ígéretet tett arra, hogy az előkészületekkel kapcsolatos többletköltségeket a Bizottság állja majd.

Az ülésen elsősorban az új tagállamok részéről erős nyomás nehezedett az Európai Bizottságra, hogy a vízumkölcsönösségről az USA-val folytatott tárgyalásokon határozottabban képviselje a tagállamok érdekeit – közölte a magyar államtitkár. Lehetséges lépésként az amerikai diplomata és szolgálati útlevelek tulajdonosaival szemben a vízumkényszer bevezetése is felmerült, de ezt a finn elnökséggel az élen több ország is ellenezte. Ismeretes, hogy Washington az EU többszöri felszólítása ellenére sem hajlandó azonos bánásmódot alkalmazni az Unió tagállamaival szemben, és tízükkel szemben továbbra is fenntartja a vízumkötelezettséget, hallani sem akarva a vízumkölcsönösség elvéről.