Rosszul állnak anyagilag a demokrácia alappillérének tekintett önkormányzatok – derül ki az Állami Számvevőszék ellenőrzéséből. Az elmúlt néhány év gazdálkodását górcső alá vevő jelentés szerint tavaly mintegy kétharmaduk eleve hiányt tervezett költségvetésében.

Csaknem tízezermilliárd forintnyi vagyon felett őrködik a 3187 helyi és az 1825 kisebbségi önkormányzat, ezekben tavaly 43 ezer köztisztviselő és 404 ezer közalkalmazott dolgozott. Az önkormányzatok tavaly háromezermilliárd forinttal gazdálkodtak. Bevételük kétharmada – csaknem azonos arányban – három forrásból származott: a központi költségvetésből, adókból és egyéb saját bevételekből, derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nemrég közzétett jelentéséből, amely több mint nyolcszáz önkormányzat többéves gazdálkodásának adatait tartalmazza. A települések egyre súlyosabb pénzügyi gondokkal küzdenek, tavaly az ellenőrzöttek kétharmadában eleve hiányt terveztek a költségvetésben. Igaz, év végére fele részük felülkerekedett rajta.

Az ÁSZ szerint a hiány kialakulásának főbb okai a célszerűtlen feladatellátás, az intézmények alacsony kihasználtsága, a rossz tervezés és a teherbíró képességet meghaladó, önként vállalt feladatok. Az önkormányzatok romló helyzetükön főként pályázati pénzekkel, vagyoneladással próbáltak segíteni. És természetesen hitelfelvétellel. Működőképességük megőrzése érdekében az ellenőrzöttek több mint kétharmada folyamodott ehhez. Az összes önkormányzat tavalyi adósságállománya egyébként csaknem négyszázmilliárd forint volt, ebből 286 milliárd a hosszú lejáratú kölcsön. Pénzügyi egyensúlyukat inkább az rontotta, hogy a százmilliárdos nagyságrendű, rövid lejáratú hiteleiket túlnyomórészt újabb hitelek felvételével teljesítették. 2004-ben egyébként tízmilliárddal kevesebb rövid lejáratú hitelt vettek fel.

Egyre több önkormányzat, egyre nagyobb mértékben próbál bevételt szerezni a helyi adókból is. Közülük változatlanul a legjelentősebb az iparűzési adó: tavaly a helyi adóbevételek 84 százalékát tette ki. Érdekesség, hogy az önkormányzatok 17 százaléka minden lehetséges adónemben a maximális mértéket alkalmazta. Az iparűzési adónál az érintett önkormányzatok 73, a kommunális jellegű adóknál 42, a vagyoni típusú adóknál 35 százaléka állapította meg a törvény szerinti legmagasabb összeget.

A jelentésből súlyos hiányosságokra derül fény az önkormányzatok törvényes működésével kapcsolatban is. Az egyik legszembetűnőbb, hogy csaknem egyharmaduk nem folytatta le az előírt közbeszerzési eljárásokat. Amelyek viszont lefolytatták, az eljárások ötödét a Közbeszerzési Döntőbizottság törvénysértés miatt elmarasztalta, és bírságot szabott ki. A törvénysértések számát növelte az is, hogy az önkormányzatok 31 százaléka közvetetten támogatott politikai pártokat. A pártszervezeteknek ingyen vagy kedvezményes bérleti díj ellenében adtak irodahelyiségeket, illetve ezek üzemeltetési költségeit teljesen vagy részben átvállalták.