A társasági adó páneurópai rendszerének megteremtéséről szóló vitatott terveket továbbviszi az EU, dacára az egyes tagállamokból érkező ellenkezéseknek – írja európai adóügyi forrásokra hivatkozva a Financial Times.

Kovács László, az EU adóügyi biztosa közölte, hogy a hét tagállam tiltakozása (köztük van Nagy-Britannia és Írország is) nem fogja eltéríteni pályájáról a projektet, melyet tíz tagország erőteljesen, nyolc pedig némileg visszafogottabban támogat.

Az euróhoz vagy a schengeni egyezményhez hasonlóan a közös adóalapot országok egy csoportja használhatja majd. „Amennyiben nem jön létre konszenzus (2008-ban), akkor belevághatunk egy második fordulóba 18 ország megerősített együttműködésével, ami nagy lépés lenne előre” – idézte az FT az adóügyi biztost.

Kovács László elkötelezettségét hangoztatta, hogy a politikai és technikai akadályok leküzdésével végül létrehozzák a közös konszolidált társasági adóalapot (common consolidated corporate tax base, CCCTB). Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy szó sincs az adóráták harmonizálásáról.

A terv ellenzői azonban éppen ettől tartanak, nevezetesen, hogy a terv sértené az egyes országok adószuverenitását, ami az első lépés lehet az adókulcsok harmonizálása felé, és fenyegetést jelenthet az adóversenyre nézve is.

A Bizottság azonban a jelek szerint elkötelezett, hogy végigviszi a projektet az erre hajlandó országokkal, nem kizárva ezzel azt a lehetőséget, hogy a tervet ellenző országok az oldalvonalra szorulnak majd.