A háziorvosoknak előírt jelentési kötelezettség visszavonására szólította fel Molnár Lajos egészségügyi minisztert az adatvédelmi biztos. A jogsértő rendeletet bevezető tárca még tanulmányoz.

Jogellenesnek tartja az Egészségügyi Minisztérium által a háziorvosoknak kötelezővé tett tételes betegforgalmi jelentést Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. A helyzet pikantériája, hogy az első ilyen havi adatsort éppen ma kellene elküldeniük a doktoroknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

A szeptember 1-jén életbe lépett kormányrendelet szerint a doktoroknak napra lebontva jelenteniük kellene: hány beteg járt náluk, kinél milyen diagnózist állapítottak meg, milyen gyógyszert rendeltek, helyben ellátták-e a páciest, vagy továbbutalták valahova, ha igen, miért. Az újításra a szaktárca magyarázata szerint azért lett volna szükség, mert jelenleg semmit nem lehet arról tudni, milyen minőségű szakmai munka folyik a háziorvosi rendelőkben.

A háziorvosok azonban már korábban is hangsúlyozták: jogi és etikai aggályokat is felvet, hogy pácienseik egészségi állapotáról részletes információkat adjanak. Több mint ezer orvos írta már alá a jelentés beküldését megtagadó ívet.
Péterfalvi Attila a háziorvosokkal értett egyet. Alapvető gond, hogy kötelező adatkezelést csak a parlament által elfogadott törvényben lehet elrendelni, kormányrendeletben nem – hangsúlyozta. Ráadásul az adatkezelés úgynevezett célhoz kötöttségének elve alapján a finanszírozónak, vagyis OEP-nek csak az általa fizetett kezelésekről van joga információkat kapni. Ha a háziorvosnak mindent jelentenie kell, ez nem tud érvényesülni.

Péterfalvi sérelmezte azt is, hogy az adatokat tartalmazó lemezt postán kell elküldeni a biztosítónak, így semmilyen külön védelemben nem részesülnek a betegadatok.
Az ombudsman a kormányrendelet azonnali visszavonását kérte Molnár Lajostól. Lapunk szerette volna megtudni, hogy a szaktárca eleget tesz-e az országgyűlési biztos felszólításának, ám a sajtóosztályon annyit mondtak: egyelőre tanulmányozzák az állásfoglalást.

Az adatvédelmi biztos jelentése szerint az utóbbi időben több, különleges adatok kezelésével kapcsolatos szabályozást is a kelleténél alacsonyabb szintű jogszabállyal próbált “átnyomni” az egészségügyi miniszter. Példaként hozta Péterfalvi azt az újítást, hogy a recepteken fel kell tüntetni annak a betegségnek a nemzetközi kódját, amire az orvosságot felírták. Az ombudsman szerint adatvédelmi szempontból ez is aggályos.