Szeptemberben is kedvezőbben alakult az államháztartás helyzete a prognózishoz képest. Az okok egyike a több adóbefizetés volt.

Amint egy hónappal ezelőtt, most is kedvező adatokat tartalmazó államháztartási gyorsjelentést hozott nyilvánosságra a Pénzügyminisztérium. Az információk egy nappal azelőtt láttak napvilágot, hogy Brüsszelben az unió pénzügyminiszterei éppen a magyar konvergencia-programot is napirendre tűzve tanácskozásra gyűlnek össze.

A gyorsjelentés szerint szeptemberben, a korábbi hónapokhoz hasonlóan, ismét kedvezőbben alakult az államháztartás helyzete a prognózishoz képest. A Pénzügyminisztérium előrejelzésében szeptember végén 142,7 milliárd forintos deficittel számolt. Az államháztartás hiánya 70,2 milliárd forint lett. Mindhárom alrendszer egyenlege kedvezőbben alakult. A központi költségvetés 56,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 14,3 milliárd forintos hiánnyal zártak. Az elkülönített állami pénzalapoknál a többlet 0,4 milliárd forintot ért el.

Szeptember végén az államháztartás kilenc havi pénzforgalmi hiánya – helyi önkormányzatok nélkül – 1 457,2 milliárd forintot tett ki. Ez a GDP 6,3 százaléka. A Pénzügyminisztérium prognózisa 1 529,6 milliárd forintos deficittel számolt, ami a GDP 6,6 százaléka. Szeptemberben azért lett kisebb a hiány a vártnál, mert kedvezőbben alakultak az adóbevételek, s kevesebbet költöttek a központi költségvetési szervek. Több volt a befizetés az áfából, a jövedéki-, a regisztrációs- és a személyi jövedelemadóból.