A színfalak mögött nyugtalansághoz vezetett, hogy Varsó népszavazást akar tartani az euró bevezetéséről.

A lengyel Gazeta Wyborcza szerint az Európai Bizottság, ha hivatalosan nem is kommentálta, a valóságban nyugtalan, hogy az euroszkeptikus és nacionalista elnök, Lech Kaczynski nemrég referendumot ígért az euróról 2010-ben, mondván: az inflációhoz vezethet, csökkentheti az életszínvonalat, csak egy „kísérlet”, továbbá korlátozza a tagállamok szuverenitását.

„Lengyelországnak nincs választása, ami az eurót illeti. A közös valuta bevezetése kötelező az európai uniós szerződés értelmében” – emlékeztetett egy bizottsági tisztviselő az EUobserver.com szerint.

Az euró bevezetése az összes tagállam számára kötelező, kivéve Dániát és Nagy-Britanniát. Svédország számára szintén kötelező a csatlakozás, de a svédek egy 2003-as népszavazáson úgy döntöttek, ezt egyelőre elhalasztják, tehát, míg technikailag az idézett tisztviselőnek igaza van, a gyakorlatban Brüsszel nem sokat tud tenni, ha egy tagállam megmakacsolja magát.

Mindenesetre Lengyelország az első új tagállam, ami szkeptikusan viszonyul az euró bevezetéséhez, eddig valamennyien igyekeztek a közös valutaövezetbe, a csúszások legfeljebb a felkészülés hiányából fakadtak, mint pl. Magyarország esetén. Szlovénia viszont már 2007. január 1-jén csatlakozik, Málta, Ciprus és Észtország pedig várhatóan 2008-ban.