A heroin, a kokain, a crack és a szerves oldószerek fogyasztása vezethet legnagyobb valószínűséggel halálhoz – derül ki a Pszichiátriai Szakmai Kollégium nemrégiben elkészített “droglistájából”.

Tiltakozik a Pszichiátriai Szakmai Kollégium a cannabisszármazékok (marihuána, hasis) külön büntetőjogi besorolása ellen. A grémium az után foglalt állást a kérdésben, hogy az Egészségügyi Minisztérium felkérésére tizenhatféle drog hatását, veszélyességét, fogyasztásának következményeit foglalták táblázatba. A kollégium nem zárkózott el, de nem is tartotta helyesnek, hogy a cannabiskészítményeket – a morfiumhoz hasonlóan – gyógyászati célra használják Magyarországon.

Az Egészségügyi Minisztériumtól az után kapta meg szerkesztőségünk a tanulmányt, hogy a Társaság a Szabadságjogokért jogerősen is pert nyert a tárca ellen. A jogvédő szervezet ugyanis szerette volna, ha nyilvánosságra kerül a drogok veszélyességét rangsoroló lista. Úgy vélték, ez a jövőben vitaalapként szolgálhat mindazoknak, akik esetleg a kábítószerek elkülönített besorolásának kérdésével foglalkoznak.

A kollégium szerint a vizsgálatok igazolják, hogy a cannabis kedvezőtlenül befolyásolja a rövid távú memóriát, csökkenti a belső kontrollt. Egyre több jelzés érkezik, amely megerősíti, hogy a marihuánát fogyasztó fiatalok körében növekszik az agyvérzés veszélye. Érrendszerük egy hatvanéves emberéhez válik hasonlóvá. Az ecstasy és a kokain is károsítja a figyelmi funkciókat, növekszik a reakcióidő.

A szakemberek fontosnak tartották megállapítani: tudománytalan és nem is lehetséges veszélyességi sorrendet kialakítani az illegális drogok között biológiai hatásaik alapján. A táblázatban a halálozási veszélyeknél a maximum, vagyis három csillag szerepel a heroin, a kokain és az oldószerek mellett. Egy csillag sem került az LSD, a marihuána- és az ephedrinkészítmények mellé. A fogyasztók lecsúszásának veszélyességét is hasonló sorrendbe állították. A speed és az ecstasy egy csillagot kapott, de az érzékzavarok, az agresszivitás és a személyiségi zavarok kialakulásánál két és három csillagot találunk a sokak által lágy drogoknak minősített készítményeknél is. A függőség kialakulásának esélye a heroinnál, a cracknél és a morfiumnál a legvalószínűbb. Az LSD-nél nulla, a speednél és az ecstasynál minimális.

A tanulmány végül arra is felhívja a figyelmet arra, hogy bármely drog fogyasztói súlyos veszélyt jelentenek a közlekedésben részt vevőkre.