Günter Verheugen múlt heti nyilatkozatában hatalomvággyal vádolta a magas rangú bizottsági tisztviselőket, akik most visszavágtak.

Günter Verheugen, az Európai Bizottság ipari ügyekért felelős biztosa hatalmi visszaélésekkel és pökhendiséggel vádolta meg az EU tisztségviselőit. A Bizottság alelnöke szerint állandó a hatalmi harc a biztosok, illetve a testület több magas rangú tisztségviselője között, mivel ez utóbbiak Verheugen szerint túl sok hatáskört igyekeznek magukhoz ragadni. A Bizottságnak “pokolian kell ügyelnie arra”, hogy egyes tisztségviselők – akik semmifajta demokratikus legitimációval nem rendelkeznek – fontos kérdéseket ne egymás között döntsenek el.

Sajnálatos módon gyakran előfordul, hogy bizonyos képviselők saját látásmódjukat a tagállamokkal, vagy épp az Európai Parlamenttel szemben a Bizottság álláspontjaként igyekeznek feltüntetni – jelentette ki Verheugen.

Verheugen szerint a bizottsági tisztviselők akadályozzák a bürokrácia leépítését és a felesleges szabályozások megszüntetését is.

A Handelsblatt szerint a biztos szavai nem keltettek lelkiismeret furdalást a tisztviselőkben. A lap értesülése szerint az október 20-án, Lahtiban tartandó EU-csúcson a tagállamok az EU innovációs stratégiáját készülnek megvitatni, amelyre a tisztviselők Verheugen bevonása nélkül készítették el a Bizottság javaslatát. Bizottsági források a lapnak úgy nyilatkoztak, hogy a főtitkárságon dolgozó, az innovációért felelős tisztviselőnek nem tetszettek Verheugen nézetei a témáról, ezért a biztos bevonása nélkül maga írta meg a stratégiát.

Az értesülést alátámasztja, hogy a javaslatból valóban hiányzik Verheugen elképzelése, amely szerint az innovációt a tagállamok közbeszerzésein keresztül kellene fejleszteni.

Jose Manuel Barroso bizottsági elnök szóvivője a múlt héten kiállt Verheugen mellett, ám a bizottsági alkalmazottak szakszervezete bocsánatkérésre vagy lemondásra szólította fel a biztost.