Az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke szerint uniós szervek előtt jelenleg fekvő jogszabálytervezeteknek köszönhetően egyre nagyobb figyelem irányul a szabadalmi jog legújabb kérdéseire.

Ezt a figyelmet kihasználva az Európai Szabadalmi Hivatal egyre élénkülő PR-tevékenységet folytat és valószínűleg ennek tudhatók be Alain Pompidou elnök szavai, aki az online szolgáltatásokról szóló lisszaboni konferencián úgy nyilatkozott, hogy „ha Európa valóban a világ elsőszámú tudásalapú gazdaságát kívánja megteremteni, akkor szabadalmi rendszerét sürgősen fejlesztenie kell.”

Utalt arra, hogy a jelenleg az Európai Bizottság által folytatott nyilvános konzultáció keretében megvitatás alatt álló tervezetek világosan jelzik a szabadalmi rendszer harmonizációjának fontosságát.

Kiemelte, hogy az európai szabadalmak nyelvi rendszerével foglalkozó Londoni Egyezményt mihamarabb ratifikálni kell: ez az egyezmény lehetővé teszi a szabadalmak fordításával járó költségek csökkentését azáltal, hogy az ahhoz csatlakozó tagállamok elismernék és elfogadnák az egyes nemzeti nyelveken készült szabadalmi leírásokat.

Pompidou azonban ezeknél is fontosabbnak tartja a közösségi szabadalomra és az európai szabadalmi perekre vonatkozó egyezményt (Community patent and European patent litigation agreement, EPLA). Az EPLA szabadalmi ügyekben illetékes európai bíróság felállítását eredményezné, amely kizárólagosan járhatna el a bejegyzéseknél és felülvizsgálati kérelmeknél. Pompidou szerint az EPLA révén növekedne a szabadalmak birtokosai és a felhasználók által élvezett jogbiztonság. Egyes elemzők szerint viszont az EPLA nem más, mint a szoftverszabadalmak „trójai falova”.

Az EPLA elfogadásáról október 11-én vagy 12-én dönt majd a Bizottság.